Стотици испански села и градове са на ръба на фалит
21.11.2012 | 17:08
Стотици испански села и градове са на ръба на фалит
Но премиерът Рахой отказва помощта от ЕС, коментират от немското издание "Ди Пресе"

Стотици испански села и градове са на ръба на фалит – същото може да се каже и за повечето региони в страната. Националните спасителни фондове са празни, нивото на безработицата продължава да се покачва. Въпреки това премиерът Мариано Рахой отказва спасителни средства от Европейския съюз (ЕС), пише немското издание „Ди Пресе“.

"Вече преживяхме най-лошото“, обобщава консервативният министър-председател една година след смяната на властта в изпадналата в условия на криза Испания. На какво се основава тази положителна оценка, си остава неговата тайна, коментира вестникът.

След триумфалната си победа през 2011 г. Рахой беше посрещнат от испанския народ като носител на надеждата. Тази еуфория у хората обаче бързо беше изместена от разочарование.

Причината е, че вместо обещаното икономическо възстановяване, испанците получиха влошаваща се икономическа обстановка. Реформите на премиера липсват, популярността му спада, а социалното напрежение расте. Нивото на безработицата продължава да стои около 26%, икономиката бележи свиване с 1,4%, а размерът на държавния дълг на страната гони 90 на сто от БВП.

Какво процъфтява в Испания може добре да се види в град Херес де ла Фронтера, който се намира в южната част на страната. Огромни планини от вонящи отпадъци затрупват улиците заради стачкуващите от три седмици насам боклукчии, една трета от които трябваше да бъдат съкратени.

"Плъховете скоро ще ни изядат“, предупреждава кметът Мария Хосе Гарсия Пелайо, чийто градски съвет е съвсем близо до колапса с 1 млрд. евро дълг.

Същото е положението и със стотици испански села и градове, които са на крачка от фалит. След години на влошена икономика днес те нямат възможност да изплащат заплатите на работещите в местните управи.

Дори по-рано богатите курорти като Майорка и Ибиса трябваше да поискат от кабинета спасителен план, за да останат на повърхността. Точно както регионите Каталуния, Андалусия и Валенсия, Канарските острови или Кастилия-Ла Манча. А създаденият от държавата спасителен фонд в размер на 18 млрд. евро е вече изпразен.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти