С дебитна карта купуваме храна, а с кредитна - бензин
03.10.2013 | 10:15
С дебитна карта купуваме храна, а с кредитна - бензин
Висок е процентът на хората, които използват само дебитни карти - 82% жени и 74% мъже

По-голямата част от активните български картодържатели имат дебитна карта (78%), а 17% от картодържателите притежават както дебитна, така и кредитна карта. Това показва проучване на MasterCard Европа.

Същевременно почти 70 на сто от активните картодържатели най-често използват дебитните си карти за закупуване на храна. Сравнително по-малко от тях купуват дрехи - 36% на сто. От друга страна 28% плащат с картите си в бензиностанции, а 26 на сто за комунални услуги.

Проучването показва още, че близо половината от българските картодържатели (49%) плащат с карта за суми над 25 лева.

По отношение на кредитните карти анализът разкрива, че те най-често се използват в бензиностанции (37%), за пазаруване в интернет (36%), както и за плащане на комунални сметки и закупуване на храна (всеки по 32%) и при пътуване в чужбина (28%). 21 на сто от картодържателите най-често използват кредитните си карти за дрехи.

Ще се отнася до местата, където искаме да използваме дебитна или кредина карта, 37% от хората, по-голямата част от които жени, биха искали да използват разплащателни карти в здравни институции, докато 19% от картодържателите посочват държавни и общински учреждения, в които да платят своите данъци и такси. В същото време 8% споменават откритите пазари като желано място за картови плащания и 7% от анкетираните заявяват, че биха искали да плащат с картите си навсякъде.

Според анализа висок е процентът на картодържателите, които използват само дебитни карти - 82% жени и 74% мъже, а по отношение на регионите в Северна и Източна България броят на активните картодържатели, които притежават само дебитна карта, достига 83%.

Същевременно според проучване на Visa от август тази година българите купуват повече стоки в чужбина с дебитна или кредитна карта отколкото преди. Само за юли картодържателите на компанията са направили покупки в чужбина на стойност 33,9 млн. евро.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти