С над 30% е поскъпнала пшеницата за година
19.11.2012 | 13:00
С над 30% е поскъпнала пшеницата за година
Като цяло скокът в цените на селскостопанските продукти е 19,2%, отчете НСИ

Селскостопанските стоки у нас са поскъпнали през третото тримесечие на 2012 г. спрямо същия период от 2011 г. Това сочи последният анализ на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на производствените цени в земеделския сектор е се е повишил с цели 19,2% на годишна база. Най-съществено са повлияли стойностите при растениевъдството – индексът на цените на продукцията там се е увеличил с 23,1%. При животновъдството растежът е в размер на 2,9% спрямо третото тримесечие на предходната календарна година.

Увеличение се наблюдава при цените на меката пшеница - с 32,3%, при царевицата - с 11,7%, ечемика - с 22,8% и при слънчогледа - с 20,8%. Освен това зеленчуковата продукция е поскъпнала с 14,2%, а плодовете - с 32%.

Скок бележат още индексите при животните от едър рогат добитък - с 4,8%, при домашните птици - с 13,3%, и при кокошите яйца - с 22,1%. Понижили са се цените на свинете - с 2,5%, и на кравето мляко - с 4%.

Индексът на цените на продуктите и услугите за текущо потребление в селското стопанство за третото тримесечие на 2012 г. е със 7,7% над равнището на същото тримесечие на 2011 година. По-високи са нивата при посевния и посадъчния материал - с 2,8%, при електроенергията и горивата - с 9%, при минералните торове - с 11,4%, и при ветеринарномедицинските продукти - със 7,3%. Най-много са поскъпнали фуражите – с цели 17%.

Изложената от НСИ статистика относно производствените цени на земеделските продукти отразява и обстановката при търговските стойности на храните през изминалото тримесечие. След поскъпването на горивата и на електроенергия производителите от различните хранителни ниши предупредиха, че нивата на доставните цени неминуемо ще се увеличат и това постепенно се усети в крайните стойности на стоките на дребно.

Лошата реколта от пшеница в световен мащаб доведе до поскъпването на основната суровина за хляб и от бранша прогнозираха сигурен ценови ръст. От регионалната структура на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич информираха в края на този юли, че очакват търговската стойност на хляб от 700 г да достигне 1,20 лв., което е скок с 15%.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти