Цените на основните храни с разнопосочно движение

29.10.2012 | 09:40
по статията работи: Теодора Пенева
Замразеното пиле е поевтиняло с 81 стотинки в големите вериги. Цената му е по-ниска от тази по борсите
Цените на основните храни с разнопосочно движение

Рязко поевтиняване на замразеното пиле сочи последният анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), проследяващ движението на цените на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, агнешко месо и пилешко месо) на дребно през периода 17-24 октомври 2012 г. Представените в анализа на Econ.bg средни търговски стойности са изчислени средноаритметично от цените на храните в големите търговски вериги (ГТВ) и в другите търговски обекти (ДТО).

Цената на замразеното пиле е спаднала с 39 стотинки. Причината са провеждащите се в големите вериги в страната промоции, които са довели до поевтиняването на продукта с цели 81 стотинки в ГТВ в страната. Охладеното пиле също бележи промяна – то се е продавало със стотинка по-евтино.

Спад е забелязан и при търговските стойности на другото изследвано месо – агнешкото. Бутът и плешката са поевтинели с по 15 стотинки, а цялото агне е останало на същата си от предходната проучвана седмица цена.

При останалите продукти е отбелязано увеличение с 1 стотинка в цените на олиото и на брашното, както и понижение със същия размер в стойността на захарта. Тези на двата размера яйца (M и L) са останали непроменени през изследвания период.

Пилешко месо

Рязка промяна в курса на търговските стойности на пилешкото месо е наблюдавана през последната изследвана седмица. Замразеното пиле е поевтиняло с цели 39 стотинки за килограм, а охладеното – с 1 стотинка.

Пиле – замразено

Средната за страната цена на замразеното пиле от 4,36 лева е най-ниската измерена през годината до момента. Отчетливият спад се дължи на поевтиняването на продукта в големите търговски вериги във всички области – средно цената на замразеното пиле в ГТВ е спаднала с цели 81 стотинки (17,3%) до 3,87 лева спрямо предходната проучвана седмица. От МЗХ уточняват, че причината за това явление са главно провеждащите се в момента промоции в хранителните вериги.

В резултат предлагането на замразеното пиле във веригите в регионите в страната е в ценовите граници от 2,99 лв./кг (Бургас, Варна, Монтана и София) до 4,65 лв./кг (Кърджали). Търговските стойности в хипермаркетите са средно с 25 стотинки по-ниски от тези на едро, като само в пет региона продуктът е по-скъп в ГТВ, отколкото по борсите. Седмичното понижение е между 28 стотинки и 2,15 лева, като най-сериозно то е в София – с цели 41,8%.

В ДТО цените на замразеното пиле са останали сравнително стабилни. Регистрирани са четири поскъпвания, най-високото от които е това с 28 стотинки в Ямбол. Отбелязан е и спад със 7 стотинки в Кърджали.

Пиле – прясно, охладено

Средната цена на прясното пиле на дребно също търпи леко понижение през периода 17-24 октомври – със стотинка до ниво от 5,35 лева за килограм. По-резките изменения са отчетени в големите търговски вериги, като в малките магазини почти не е имало раздвижване. Най-сериозното поскъпване е това с 23 стотинки в ГТВ в Благоевград и в Кюстендил, а най-отчетливото намаление – това с 18 стотинки във веригите в Бургас.

Агнешко месо

В рамките на периода 17-24 октомври единствено цената на цялото агне на дребно е останала без промяна измежду трите основни разфасовки на агнешкото месо. Както и миналата седмица, продуктът е вървял средно за 13,14 лева за килограм.

Агнешкият бут и агнешката плешка са поевтинели на седмична база с по 15 стотинки, съответно до цени от 13,99 лева и 13,63 лева за един килограм. По области и при двете е отчетена само една ценова промяна – спад с 1,50 лева в големите търговски вериги във Варна.

Захар

След рязкото поскъпване на бялата кристална захар на дребно през юли 2012 г., последвано от плавно увеличение през август и септември, проучванията от последните няколко седмични периода сочат постепенен спад на цената на продукта. В рамките на интервала 17-24 октомври тя е намаляла с още 1 стотинка до ниво от 2,26 лева за килограм.

В повечето от изследваните области търговската стойност на захарта е останала без промяна, особено в малките магазини в регионите. Влияние на средната за страната цена е оказал ценовият спад в три области – със 17 стотинки или със 7,7% в ГТВ в Кюстендил, с 3 стотинки в тези във Варна, както и с 10 стотинки в големите вериги в Благоевград и с 2 стотинки – в малките магазини в региона. Отбелязани са и три поскъпвания в размер на 3 стотинки за килограм – в големите вериги в Сливен, Ямбол и Бургас.

Олио

Рафинираното слънчогледово олио продължава да поскъпва. През изминалата проучвана седмица цената му на дребно се е покачила с още 1 стотинка до 3,22 лева за един литър.

Забелязано е раздвижване в повечето от регионите в страната, предимно в големите хранителни вериги. Най-резките поскъпвания, които основно са се отразили на средната за страната стойност на продукта, са измерени в ГТВ в областите Разград, Русе и Силистра. Те са съответно с 28 стотинки или с 9,1% в Разград и с 25 стотинки или с 8,1% в другите два региона. Най-отчетливият спад в цената на продукта в този в Благоевград (със 17 стотинки), последван от намалението в София (с 10 стотинки). В големите търговски вериги и в двете области пък е регистрирано увеличение с 8 стотинки за литър.

Брашно

Цената на дребно на брашното тип 500, която от началото на септември оставаше стабилна, се е вдигнала с 1 стотинка за килограм през периода 17-24 октомври. В рамките на този интервал продуктът е струвал средно в страната 1,12 лева.

Почти няма обаче стойностни изменения на регионално ниво. Регистрирано е повишение с 2 стотинки в ГТВ във Варна и в София, както и в ДТО в Благоевград, Шумен и Стара Загора. Намаление в размер на 3 стотинки е отбелязано в малките магазини в Сливен, Ямбол и Бургас.

Яйца

Без промяна са останали средните търговски стойности на двата размера яйца – M и L. И тази седмица малките яйца са се продавали на дребно средно за 28 стотинки за брой, а големите – за 30 стотинки.

Отбелязаните ценови промени в отделните региони отново са в рамките на 1-3 стотинки, като в повечето от тях е наблюдавано намаление. Изменения са отчетени най-вече в малките магазини в областите.

Продуктът размер M е поскъпнал най-много в ГТВ в Кюстендил и в ДТО в София – с 2 стотинки за яйце. Най-сериозният спад, също с 2 стотинки, е отчетен в малките магазини в Перник. Най-същественото поевтиняване при яйцата L е в размер на 3 стотинки за брой и също е измерено в ДТО в Перник. В пет области е забелязано увеличение от 1 стотинка, в четири от които – в ГТВ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...