Цените на повечето храни се покачват
04.02.2013 | 16:50
Цените на повечето храни се покачват
Отчетливо са поскъпнали кашкавалът "Витоша" и оранжерийните краставици

С 12 стотинки за килограм е поскъпнал кашкавалът тип "Витоша" на едро през последната работна седмица (28 януари – 1 февруари 2013 г.). Това сочи последният анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Цената на кашкавала е достигнала 10,74 лв./кг, което е нарастване с 1,1%.

И при останалите два проучвани млечни продукта е наблюдавано поскъпване. Съответно – с 5 стотинки (1%) до 5,10 лв./кг при краве сиренето и с 2 стотинки (1,6%) при маслото пакет 125 г.

Продължава тенденцията на повишение при месните продукти. С по 4 ст./кг са поскъпнали каймата и кренвиршите по стоковите борси и тържищата, а цените на замразеното пиле и малотрайните колбаси (включително шунката) са се повишили с по 3 стотинки. Леко увеличение е забелязано и при последния изследван продукт от месо – трайния варено-пушен салам, с 1 ст./кг.

При плодовете и зеленчуците движенията са разнопосочни. Продължават да се вдигат стойностите на едро на оранжерийните краставици, като тази седмица цената им е скочила с цели 22 ст./кг (8,3%) до 2,88 лева. Вносните краставици пък обръщат курса и след като миналата седмица поевтиняха с 24 стотинки, сега стойността им леко се е покачила – с 1 ст. до 2,38 лева. За сметка на това е налице дългоочакваният спад на цената на оранжерийните домати – те започват втория месец от годината на ниво 2,45 лв./кг, което е поевтиняване с 6 стотинки (2,4%). Цената на вносните домати се е понижила със същия процент, при което разликата между стойностите на двата продукта продължава да е 30 стотинки.

От другите проучвани зеленчуци има промяна единствено при картофите на едро – поскъпване с 2,8%, което в стойностно изражение е 2 стотинки. На пазара те вървят средно за 73 ст./кг.

Отново спад е отбелязан в цените на тропическите плодове – съответно с 2 ст./кг при портокалите и мандарините и с 3 ст./кг при бананите. Ябълките и лимоните са поскъпнали с по 2 стотинки.

Изненадващо понижение е забелязано при цената на яйцата размер M. През изминалата седмица те са поевтинели с 1 ст./бр., което обаче е цели 4,2%. Цената им е достигнала 23 стотинки за яйце. С по 1 стотинка са спаднали стойностите на едро още на олиото, лещата и ориза, като при тях понижението е в размер на около 0,5%. Спад има и в цената на захарта – с 2 стотинки (1%) до 2,01 лв./кг.

С един процент (1 стотинка) пък се е повишила цената на брашното тип 500, достигайки ниво от 1 лев. С 2 стотинки е поскъпнал зрелият фасул.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти