GfK: Хората в България са изключително несигурни
13.02.2012 | 18:21
GfK: Хората в България са изключително несигурни
Институтът отчита, че икономическите очаквания в ЕС са намалели значително в края на последното тримесечие на миналата година

Необходимостта от отпускане на нови спасителни пакети, несигурността около развитието на ситуациите в Италия, Гърция и Франция и перспективата за по-скромно икономическо развитие задълбочават притесненията в Европа. Това става ясно от проучване на института за маркетингови изследвания GfK, свързано с потребителския климат. То включва 12 страни, сред които България, Австрия, Чехия, Франция, Германия, Италия и др., в които живеят около 80% от хората в 27-те страни-членки.

От данните става ясно, че икономическите очаквания в ЕС са намалели значително в края на последното тримесечие на миналата година. Единствената страна, в която е било отчетено минимално подобрение, е Испания. Най-добри стойности показателят има в Германия (минус 0.9 точки), Испания (минус 3.6 точки) и България (минус 25.5 точки). На опашката са съответно Португалия, Гърция и Чехия, чиито резултати гонят и надвишават 60 точки.

В частта за България се отбелязва, че изборите "2 в 1" - президентски и местни, са били основната тема в края на миналата година. Те са повлияли както на икономическия, така и на политическия дебат в страната.

Припомнят се и двете стачки в жп транспорта и на най-големите зърнопроизводители, които за повече от месец са станали главна тема за разговор и са довели до по-значителни от очакваните загуби. От института отбелязват, че проблемите са предизвикали дебат, свързан с някои от най-старите сектори в страната, които все още не са реформирани. Промените се очаква да се случат през тази година, ако се вярва на намеренията на правителството.

Хората в България са изключително несигурни по отношение на финансовата и икономическата ситуация в страната. Износът основно е насочен към страните от Европейския съюз, които бяха засегнати от разширяването на икономическата и финансовата криза. Същевременно правителството в опит да отговори на бюджетните изисквания на Общността се старае да поддържа възможно най-нисък бюджетен дефицит, коментират от GfK.

Като цяло потребителите в България не вярват, че икономиката на страната може да се дистанцира от последните събития в Европа. За това очакванията са проблемите с икономическото състоянието на страната да се запазят през следващите седмици. Резултатът от минус 25.5 точки е най-ниският за страната от май 2009 г.

Що се отнася до останалите страни от ЕС, Германия за първи път от септември 2008 г. отстъпва от първото място по критерия "желание за пазаруване". Сега първенец сред всички 27 държави е Австрия, а преди 3 години и половина това е била България. Неособено голямо желание за купуване се отчита и в Италия. Този факт се отдава както на рестриктивните мерки на кабинета на Марио Монти, така и на страховете, че един евентуален крах на Гърция може да има негативно влияние върху полуостровната държава.

Безработицата остава голям проблем в Европейския съюз

Прогнозите за Гърция сочат, че показателят ще достигне 20% през тази година. Очакванията на хората в страната са повече от минимални в резултат от строгите мерки за икономии, намаляването на заплатите и пенсиите, както и предстоящото увеличение на данъците. Повечето гърци имат пари, само колкото да си покрият минималните разходи.

Положението не е много по-добро и в Испания. Там се очаква процентът на безработните през тази година да достигне 25 на сто. Същевременно броят на тези, които си плащат вноските за социално осигуряване, намалява непрекъснато от месец август насам. Въпреки това не всичко е в тъмни краски за иберийската държава. От една страна се очаква леко подобрение на пазара на труда през следващите няколко месеца, свързано с предстоящия туристически сезон. От друга – потребителите отново започват да вярват, че могат да повлияят позитивно на икономиката на страната. Това се дължи до голяма степен на похвалите от страна на Европейския съюз.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти