Morgan Stanley: Застаряването е причина за спада на икономическия растеж и жизнения стандарт
25.10.2016 | 11:50
econ.bg
Morgan Stanley: Застаряването е причина за спада на икономическия растеж и жизнения стандарт
Световният растеж на трудоспособното население се забавя

Икономическият растеж, забавящ се заради застаряването на населението, може да бъде поддържан само с повишаване на производителността. Застаряването на населението е проблем, обхващащ икономиките с общ съвкупен дял от 78% от световния БВП /64% от БВП по паритет на покупателната способност/, изчислиха анализаторите на Morgan Stanley, цитирани от БГНЕС.

Световният растеж на трудоспособното население се забавя: през 2016 г. - с 1% срещу 1,6% средно ежегодно за изминалите 20 години. Това води не само до ръст на демографската тежест /броят на пенсионерите и децата спрямо работещите/, но и до застаряването на самата работна сила.

Делът на работниците между 55 и 64 години в света от днешните 13% ще нарасне през следващите 10 години до 15% срещу стабилните 10% в предходните 50 години. А в САЩ, еврозоната, Япония, Китай и Великобритания – най-големите икономики, за които проблемът със застаряването е най-остър – от 17% на 21% през 2030 г.

Със застаряването на населението се сблъскват не само развитите, но и развиващите се държави, които могат да се състарят по-бързо, преди още да са забогатели, не изключва банка Ейч Ес Би Си. Например, в Тайланд и Корея трудоспособното население през следващите 35 години ще намалее с една четвърт, а броят на пенсионерите ще се утрои. В Русия през 2030 г. пенсионерите ще бъдат повече, отколкото децата. Забавянето на икономическия растеж ще доведе до намаляване на доходите на населението и на жизнения стандарт, отбелязват от McKinsey.

Влиянието на застаряването на населението върху икономиката може да се смекчи с помощта на държавната политика: увеличаване дела на държавните разходи за изследвания и разработки, стимулиране на преквалификацията, ускоряване на внедряването на технологичните иновации, отбелязват от Morgan Stanley. Помага също така и откритостта на икономиката: расте конкуренцията, по-интензивна става обмяната на най-добрите практики и технологии.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти