България консумира 1.8 пъти повече природни ресурси от тези, с които разполага

13.10.2010 | 15:29
по статията работи:
Според доклада на WWF "Жива Планета 2010" ЕС използва два пъти повече ресурси от средното за света
България консумира 1.8 пъти повече природни ресурси от тези, с които разполага

България консумира 1.8 пъти повече природни ресурси от тези, с които разполага. Това става ясно от публикувания днес доклад на Международната природозащитна организация WWF на тема: "Жива планета 2010"*. Той оценява състоянието на природата по света на всеки 2 години.

Според документа всички страни членки на Европейския съюз с изключение на Естония, Латвия, Финландия и Швеция, потребяват повече природни ресурси от тези, с които разполагат. Четири от държавите в ЕС - Дания, Белгия, Естония и Ирландия, са сред 10-те най-големи екологични потребители.

В Евросъюза живее само 7% от световното население, но то използва два пъти повече ресурси от средното за света, става ясно още от доклада. Той показва, че ако всеки човек по света живее като средния гражданин на ЕС, ще са ни необходими 2,8 планети, за да получаваме необходимите природни ресурси.

Европейският съюз е един от най-гъсто населените и богати континенти на света, но този стандарт е за сметка на развиващите се страни и бъдещите поколения, заяви Тони Лонг, директор на офиса по европейски политики на WWF. В същото време докладът показва напредък във възстановяването на популациите на някои европейски видове, главно заради усилията за опазване на природата и контрола върху отпадъците през последните десетилетия. Но пък в тропическите страни сладководните организми са намалели с близо 70% за последните 30 години - спад, какъвто не се среща при нито един друг вид.

От 1966 г. насам светът консумира повече ресурси, отколкото планетата и природата могат да предоставят и въпроизведат. В момента черпим ресурси все едно разполагаме с 1,5 планети Земя. Средният американец потребява като че ли имаме 4,5 планети. Ако продължаваме така, през 2030 г. потреблението в света ще е вече колкото за две планети Земя.

*Докладът "Жива планета 2010" взима предвид само държави с над 1 млн. жители и от него са изключени членовете на ЕС Люксембург, Малта и Кипър.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...