Агенцията по заетостта набира заявки от работодатели за заетост на безработни с увреждания
14.08.2018 | 13:55
econ.bg
Агенцията по заетостта набира заявки от работодатели за заетост на безработни с увреждания
От Агенцията по заетостта обясниха, че работодателите ще бъдат стимулирани максимално дълго да задържат хората с трайни увреждания на работното място

Агенцията по заетостта започва да набира заявки от работодатели за обучение и заетост на безработни с трайни увреждания. Финансирането се осигурява от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Всеки работодател, който желае да наеме човек с увреждане, може да подаде заявка за свободни работни места в бюрата по труда. През първата половина на 2018-а година близо 5000 лица с увреждания са започнали работа с посредничеството на Агенцията.

От Агенцията по заетостта обясниха, че работодателите ще бъдат стимулирани максимално дълго да задържат хората с трайни увреждания на работното място. Със средства от оперативната програма ще бъдат поети възнагражденията според минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност и осигурителните вноски на наетите от тях по проектите за 24 месеца. Ако работодателите задържат служителят половин година след този срок,  ще им бъде даден еднократно допълнителен бонус от шест минимални работни заплати.

Набирането на заявките започва от утре. Те ще се разглеждат по реда на тяхното подаване до изчерпване на финансовия ресурс, който е с общ размер близо 18 милиона лева. Очакванията са с планираните пари да се осигури заетост на 200 младежи до 29 години и на 800 лица над 29 години с трайни увреждания.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти