Безконтактните плащания с Mastercard и Maestro ще бъдат повишени до 50 лв.
28.09.2018 | 16:20
econ.bg
Безконтактните плащания с Mastercard и Maestro ще бъдат повишени до 50 лв.
По-високият лимит за безконтактни плащания ще влезе в сила от 1 април 2019 г., като целта е картодържателите да бъдат улеснени максимално при пазаруване

Безконтактните плащания с Mastercard и Maestro в България ще бъдат повишени от 25 на 50 лева. Така притежателите на този тип дебитни карти ще могат да плащат стоки или услуги без да е необходимо да въвеждат ПИН код за транзакции до 50 лв. Това съобщиха от екипа на Mastercard.

По-високият лимит за безконтактни плащания ще влезе в сила от 1 април 2019 г., като целта е картодържателите да бъдат улеснени максимално при пазаруване.

През 2017 г. малко повече от половината потребители с безконтактни карти в България са се възползвали от възможността да платят, без да въвеждат ПИН код, което е увеличение с 22% за една година.

Методът на безконтактни плащания в България най-често се използва в супермаркети и хипермаркети (77%), в търговските вериги (68%), в бензиностанциите (41%) и в ресторанти/кафенета/заведения за бързо хранене (21%). Според проучване на Mastercard средната стойност на една транзакция в страната е 58 лв., което прави новият лимит от 50 лв. по-добре адаптиран към актуалните финансови потребности на потребителите.

В сравнение с останалите европейски държави, текущата граница на транзакции без ПИН в България е една от най-ниските.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти