България е готова да запази чрез национално съфинансиране парите за селските райони
13.02.2019 | 11:35
econ.bg
България е готова да запази чрез национално съфинансиране парите за селските райони
Министър Порожанов припомни, че бюджетът за Общата селскостопанска политика беше разделен на два фонда - гаранционен, където са директните плащания, и земеделският фонд за развитието на селските райони, където са инвестициите и общинските проекти

Земеделският министър Румен Порожанов увери, че България има готовност чрез национално съфинансиране да запази средствата за развитие на селските райони и през следващия програмен период. Порожанов каза това по време на форум "Европейски, национални и местни приоритети" в рамките на Общото събрание на Националното сдружение на общините.

Министърът припомни, че бюджетът за Общата селскостопанска политика беше разделен на два фонда - гаранционен, където са директните плащания, и земеделският фонд за развитието на селските райони, където са инвестициите и общинските проекти. При първия намалението е с 5 процента като абсолютна стойност, а при другия с 15 процента, каза Порожанов.

По думите му в момента върви много дълъг дебат в еврокомисията, но се дава възможност страните членки да съфинансират разликата от намалението и да запазят старите си бюджети. Тази възможност вече неофициално е дебатирана в България с вицепремиера Томислав Дончев и с министър на финансите Владислав Горанов, каза земеделският министър. "Ние имаме готовност намалението от 15 процента да бъде компенсирано с национално финансиране и бюджетът да се доближи до 3 милиарда евро", каза още Румен Порожанов.

Той изрази надежда този разумен подход да бъде спазен, независимо кой управлява България. Земеделските производители трябва да знаят, че България няма да има намаление при директните плащания, а точно обратното, каза още Порожанов.

Той отбеляза, че за новата ОСП е характерно изготвянето на стратегически план, който да обедини целите и интервенциите, които трябва да се правят в рамките на двата фонда - "Директни плащания" и Програмата за развитие на селските райони.

Министърът призова за промяна на начина, по който се избират проектите. Трябва по-ясна регионална политика, предсказуемост още в началото на програмния период и да е ясно какви цели се постигат глобално в регионите, каза Порожанов.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти