Гърция връща неприкосновеността на "първото жилище"
28.03.2019 | 13:05
econ.bg
Гърция връща неприкосновеността на "първото жилище"
Тази норма дългогодишно беше част от гръцкото законодателство, но беше премахната по време на финансовата криза по искане на международните кредитори

Гръцкото правителство представи във вторник законодателно изменение с новата рамка за защита на първичните жилища, въпреки че все още не постигнало споразумение с кредиторите относно условията как да става това, съобщава списваният в южната ни съседка в. "Български новини".

Тази норма дългогодишно беше част от гръцкото законодателство, но беше премахната по време на финансовата криза по искане на международните кредитори.

Новата рамка предвижда плащането от защитените кредитополучатели до 120 процента от стойността на основното им жилище за максимум 25 години. Държавата ще участва в дължимите траншове в зависимост от финансовото състояние на кредитополучателите.

Има ограничение за стойността на защитените жилища от 250 000 евро, но ако става въпрос за корпоративен кредит, лимитът ще бъде намален до 175 000 евро.

За да успокои кредиторите си, гръцкото правителство реши да стесни критериите за допустимост, въпреки че те все още не могат да бъдат удовлетворени.

Възможно е кредиторите да могат да изискват по-нататъшно намаляване на водосбора на системата, за да се гарантира, че стратегическите нарушители ще бъдат изключени от защита.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти