Депутатите разглеждат на второ четене промените в Закона за енергетиката
09.05.2019 | 11:35
econ.bg
Депутатите разглеждат на второ четене промените в Закона за енергетиката
В програмата на Народното събрание за четвъртък е предвидено и първо четене на промени в Закона за дейностите по предоставяне на услуги

Депутатите започнаха работа с второ четене на промените в Закона за енергетиката. Поредните изменения в текстовете са насочени към продължаване на либерализацията на енергийния пазар.

Представителите на търговците и индустриалните потребители на електроенергия в България настояха за спешно приемане на законопроекта. Браншовите организации подкрепят промените, защото според тях се предвиждат съществени реформи в сектора. Те включват отпадането на таксата върху износа на електроенергия, излизането на 372 нови производители от възобновяеми енергийни източници и високоефективно комбинирано производство на свободен пазар, определяне на прогнозна месечна разполагаемост на обществения доставчик.

Според представителите на сектора важна стъпка за интегриране на националния електроенергиен пазар към общоевропейския е премахване на всякакви тежести, налагани върху свободната търговия в рамките на ЕС и отпадането на т.н. такса „износ“.

В програмата на Народното събрание за четвъртък е предвидено и първо четене на промени в Закона за дейностите по предоставяне на услуги.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти