Държавата ще поиска предварително изпълнение на договора за тол системата
24.08.2017 | 18:10
econ.bg
Държавата ще поиска предварително изпълнение на договора за тол системата
Тол такса ще плащат само тежкотоварните камиони, а за останалите ще има електронна винетка

За да избегне жалби и ново забавяне, държавата ще поиска от компетентните органи да разрешат предварително изпълнение на договора за изграждане на тол система за тежкотоварните автомобили над 3.5 тона. Това е съобщил днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при посещение в Годеч, съобщиха от ведомството.

"Ще поискаме предварително изпълнение от компетентните органи - Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, в случай на обжалване на решението на комисията за избор на изпълнител, който да изгради и внедри тол системата", е казал министърът.

При последния кръг от процедурата, на стойност около 200 млн. лв., участваха шест обединения на български и чуждестранни фирми. В момента документацията им се обработва от оценителната комисия.

Конкурсът за пръв път беше обявен при предишното правителство на ГЕРБ през април 2016 г. и оттогава е обжалван от 14 дружества. Много често жалбоподатели са фирми за общо строителство с много нисък капитал и с почти никакви печалби. Премиерът Бойко Борисов вече обяви, че при ново забавяне правителството ще възложи работата на държавна компания. По изчисления на регионалното министерство България губи най-малко 1.5 млн. лв. на ден от забавянето на тол системата.

Крайният срок, който правителството си поставя за въвеждане на тол-системата, е краят на 2018 г.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти