ЕС е готов с бързи ответни мерки в случай на нови мита от страна на САЩ
15.11.2018 | 12:20
econ.bg
ЕС е готов с бързи ответни мерки в случай на нови мита от страна на САЩ
Тръмп и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се съгласиха през юли да не налагат нови мита, докато текат преговорите

Европейският съюз се подготвя за бърз отговор, ако американският президент Доналд Тръмп наложи нови мита на вноса на коли от съюза, предупреди еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом.

Тя се срещна с представителя на САЩ Робърт Лайтхайзер, за да обсъдят в детайли отворената търговия между двете основни глобални икономики, но Малмстрьом заяви, че няма краен срок за постигане на сделка.

Тръмп и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се съгласиха през юли да не налагат нови мита, докато текат преговорите.

ЕС вече отговори на САЩ по-рано тази година за налагане на „изключително несправедливите” мита, които Тръмп наложи на стоманата и алуминия.

„ЕС вече има лист с мита ако Америка реши да наложи мита за вноса на автомобили от ЕС“, заяви Малмстрьом пред репортери след срещата и с Лайтхайзер.

Очаква се министерството на търговията на САЩ да съобщи на Белия дом дали подобни мита биха били оправдани в името на националната сигурност на страната.

Еврокомисарката е предупредила американския представител, че такъв ход може да застраши работните места в автомобилния сектор.

В продължаващите преговори се обсъжда улесняването на вноса на соя, лекарства, медицински устройства и продукти и услуги от други сектори.

„Все още ние не преговаряме нищо с американците. Говорим как да улесним регулационните стандарти”, каза още тя.

Малмстрьом заяви, че агрокултурата не е част от преговорите.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти