ЕС и Канада обсъждат търговското споразумение СЕТА в Монреал
18.07.2019 | 12:20
econ.bg
ЕС и Канада обсъждат търговското споразумение СЕТА в Монреал
Канадският министър-председател похвали Туск като „добър приятел и силен съюзник“. Туск пък нарече Канада най-големият и най-близък трансатлантически търговски партньор на ЕС

Канадският премиер Джъстин Трюдо постави началото на срещата на върха ЕС-Канада в Монреал, като приветства напредъка, който според него представлява споразумението за свободна търговия СЕТА. Председателят на Европейският съвет Доналд Туск пък заяви, че двете страни трябва да засилят сътрудничеството си в редица области. Трюдо ще бъде домакин на среща с лидерите на 28-членния блок, на която ще ги призове да приемат по-бързо Всеобхватното икономическо и търговско споразумение СЕТА.

Канадският министър-председател похвали Туск като „добър приятел и силен съюзник“. Туск пък нарече Канада най-големият и най-близък трансатлантически търговски партньор на ЕС.

„Сигурен съм, че нашите отношения никога не са били по-близки от сега. Канада винаги е била нашият най-голям трансатлантически партньор. Поглеждайки към много области, в които вървим рамо до рамо, е ясно, че Канада е не само най-големият, но и най-близкият наш трансатлантически партньор. Ще продължим да укрепваме нашите отношения“, каза Доналд Туск – председател на Европейския съвет.

Двамата лидери направиха обиколка на пристанището в Монреал. На този фон парламентът на Франция отложи гласуването на ратификацията на договора СЕТА.

Подписан през октомври 2016 г, пактът премахва почти напълно митата между Канада и ЕС. Споразумението трябва да бъде одобрено от националните парламенти на държавите членки, за да влезе окончателно в сила.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти