Енергийният регулатор ще проучва до 20 декември борсовите цени на тока
05.12.2018 | 13:15
econ.bg
Енергийният регулатор ще проучва до 20 декември борсовите цени на тока
До 20 декември работната група в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) има срок да проучи сигналите за нереално високи цени на електроенергийната борса. Резултатите ще бъдат обявени през януари 2019 г.

До 20 декември работната група в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) има срок да проучи сигналите за нереално високи цени на електроенергийната борса. Резултатите ще бъдат обявени през януари 2019 г. Това коментира пред медиите председателят на регулатора Иван Иванов.

Той припомни, че работната група беше създадена преди около два месеца и в кореспонденция с ръководството на борсата изисква допълнителни сведения, която да даде пълната картина на функционирането на борсата в дните с резки изменения в цените. След това комисията, след като се запознае с изготвения анализ и доклад, ще приеме решение дали

да продължи с разследване, или да преустанови процедурата, поясни той, цитиран от 3e-news.net.

Вчера Асоциацията на индустриалния капитал поиска среща с премиера Бойко Борисов заради нерегламентирано според членовете й поскъпване - с над 350%, на електроенергията за индустриални потребители. Според бизнеса твърденията на ресорните управляващи, че високите цени са резултат от пазара не са верни и показват некомпетентност. "Цените, на които сме свидетели, са резултат и на

системна безотговорност по отношение ресорни ангажименти и нихилизъм спрямо индустриалните енергопотребители, пише асоциацията. "Вече получаваме сигнали за преустановяване на производствени режими в енергоинтензивни производствени мощности – ето защо настояваме за навременни енергични и конкретни действия", настоява работодателската организация.

В кореспонденция от Стара Загора БНР информира, че някои от местните предприятия са спрели работа, а други са намалили мощностите си, за да не търпят непосилни загуби.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти