Започва отстрел на глигани като мярка срещу разпространението на африканската чума
09.07.2019 | 14:20
econ.bg
Започва отстрел на глигани като мярка срещу разпространението на африканската чума
Ловците ще получават по 50 лева за отстрелян глиган в зоните, където има опасност от разпространение на африканска чума по прасетата. Това е една от мерките срещу заболяването, които обявиха вчера от МЗХГ

Ловците ще получават по 50 лева за отстрелян глиган в зоните, където има опасност от разпространение на африканска чума по прасетата. Това е една от мерките срещу заболяването, които обявиха вчера от МЗХГ. Тези 50 лева, които ще получават ловците в Северна България, обаче са под условие – едното условие е, че става дума за прасета, отстреляни при индивидуален, а не при групов лов, а другото - след всяко отстреляно прасе трябва да се даде проба, която да установи наличие или отсъствие на вирус.

"Държавата действа хаотично, а за справяне с чумата са нужни няколко конкретни и изпълними мерки", коментира в предаването "Преди всички" на "Хоризонт" председателят на Националното ловно-рибарско сдружение инж. Васил Василев. "50-те лева, които агроведомството обеща на ловците, за да се включат активно в индивидуалния отстрел на дива свиня, няма да решат проблема".

"Ефектът, който ще се постигне от тези 50 лева, няма да бъде този, който държавата очаква. Защото има една българска традиция – ловът в България е организиран, ловците в България ловуват активно и групово. На всяко ново огнище се прави брифинг и започваме да правим нещо ново. Тази война изисква целенасочени системни мерки, които ще продължат години. И те трябва да бъдат финансово обезпечени", каза председателят на Националното ловно-рибарско сдружение. 

"Държавата в лицето на МЗХГ ще се опитва да стимулира българските ловци да ловуват индивидуално дива свиня. Наистина в момента няма законова възможност за провеждане на групов лов. Нормално е животните да бъдат изследвани след отстрела". 

Инж. Василев обаче не отрече, че цената за пробите, както и времето, което отнемат, са недостатък. 

"Има проблеми, които в повечето случаи са чисто организационни. Тези мерки на МЗХГ, по моя оценка, биха донесли частичен успех. Без да бъде поет твърд ангажимент от страна на Министерството, да бъдат разписани конкретни марки и да бъда осигурено финансиране за тях, резултат положителен не би могъл да има". 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти