Заради скъпия ток БСП иска изслушване на енергийния министър
13.12.2018 | 09:55
econ.bg
Заради скъпия ток БСП иска изслушване на енергийния министър
Това да стане на заседанието на 20 декември, предлага левицата

Да се свика заседание на парламентарната комисия по енергетика заради големите скокове и спадове на цената на електроенергията на борсата за ток и енергийният министър Теменужка Петкова да бъде изслушана за състоянието на свободния пазар, поискаха от "БСП за България". Членовете на левицата в тази комисия са се обърнали към председателя й от ГЕРБ Делян Добрев с искане на 20 декември да се състои заседание, на което да бъдат изслушани и председателят на енергийния регулатор Иван Иванов, и работодателските организации.

Причината за заседанието е скандалът от миналата седмица с рязкото повишаване на цената на електроенергията с доставки за следващия ден, на които голяма част от предприятията разчитат, за да си покрият потреблението, тъй като в сегмента за двустранните договори държавните производители на ток не предлагат продукти, които да са подходящи за тяхното потребление.

Така на свободния пазар цените хвръкнаха над 200 лв. за МВтч, но дни по-късно по неясни причини те паднаха до 140 лв., а в последните дни се постигнаха и цени от 90 лв. за МВтч. Дали това е в резултат на повишеното предлагане на електроенергия, на спадналото търсене или е директна намеса на държавата за туширане на напрежението сред бизнеса, не е ясно.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти