КНСБ е против позицията на кабинета за отпуските на уволнени неправомерно работници
26.03.2019 | 11:05
econ.bg
КНСБ е против позицията на кабинета за отпуските на уволнени неправомерно работници
КНСБ e против позицията на правителството до Съда на Европейския съюз, според която работник, който е бил незаконно уволнен и след това възстановен на работа от съда, няма право на платен годишен отпуск за времето от уволнението до възстановяването му на

КНСБ e против позицията на правителството до Съда на Европейския съюз, според която работник, който е бил незаконно уволнен и след това възстановен на работа от съда, няма право на платен годишен отпуск за времето от уволнението до възстановяването му на работа. От синдиката настояват това решение да бъде обсъдено със социалните партньори, съобщава БНТ.

Позицията на КНСБ е, че последствията за работника са, ако има ново прекратяване на трудовото правоотношение с него, той да не получи парично обезщетение за такъв неползван отпуск, което е несправедливо. Според вицепрезидента на КНСБ Чавдар Христов това е реверанс към бизнеса за сметка на интересите на работниците.

"Отдавна лелеяна мечта е да го няма този отпуск. Отдавна лелеяна мечта е да го няма и отпуска, свързан с времето, през което майката отглежда детето си до навършване на две или три години", коментира Чавдар Христов, вицепрезидент на синдиката.

Откакто съществува Кодексът на труда, правото на отпуск е производно от придобития трудов стаж. Така че тази българска позиция чисто логически не е правилна. Правото на отпуск е отделно право и то трябва да започне да се прилага занапред. Т.е. отделят 2 основни права като право на отпуск и право на трудов стаж в тази позиция, обяснява Величка Микова, национален секретар на КНСБ.

От КНСБ са изпратили писмо до премиера и социалното министерство, с което изразяват острото си недоволство и настояват казусът да бъде обсъден на заседание на тристранния съвет.

Съветът има насрочено заседание за днес, но в дневния ред, изпратен до медиите, тази тема не присъства.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти