Кипър ще обсъди с ЕС турските сондажи край бреговете си
05.05.2019 | 10:40
econ.bg
Кипър ще обсъди с ЕС турските сондажи край бреговете си
Президентът на Кипър Никос Анастасиадис ще обсъди „провокативните сондажи” от страна на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър на неформалния Европейски съвет в Сибиу, Румъния, следващия четвъртък, 9 май

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис ще обсъди „провокативните сондажи” от страна на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ) на неформалния Европейски съвет в Сибиу, Румъния, следващия четвъртък, 9 май.

Кипърското правителство продължава да дава приоритет на решаването на проблема в рамките на Европейския съюз. За тази цел Кипър вече беше подготвил почвата: ЕС реагира бързо в събота като излезе с позиция в защита на Кипър, която обаче беше отхвърлена от Турция.

Египет, Гърция и Русия също реагираха на последните събития по различни начини.

Никозия поддържа и отворени канали с петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и съседните държави. Външният министър Никос Христодулис ще отпътува в Париж за разговори.

Дипломатическите източници изразиха задоволството на Никозия от неотдавнашното обсъждане в Съвета за сигурност, където позициите на Кипър намериха отзвук, а страните-членки изразиха загриженост относно възможните отрицателни последици от действията на Турция върху усилията за възобновяване на преговорите за разделения остров.

След като Турция издаде разрешително за сондажи край Пафос до 3-ти декември, сондажният кораб „Фатих“, придружаван от три помощни кораба, се разположи на 83 морски мили от турското крайбрежие, в рамките на изключителната икономическа зона и шелфа на Кипър. 

 

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти