Китай и ЕС се обединяват в борбата срещу протекционизма
03.08.2018 | 12:20
econ.bg
Китай и ЕС се обединяват в борбата срещу протекционизма
Китайският външен министър Ван И и върховният председател на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини изразиха взаимна готовност за борба с протекционизма чрез разширяване на международните формати за търговско сътруд

Китайският външен министър Ван И и върховният председател на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини изразиха взаимна готовност за борба с протекционизма чрез разширяване на международните формати за търговско сътрудничество. Това е станало на среща в Сингапур, съобщи Министерството на външните работи на Китай.

„В условията на несигурност и нестабилност на световната сцена Китай и Европейския съюз действат като стабилизираща сила, разширяваща помежду си стратегическия диалог. Това е изключително важно, тъй като двете страни решително защитават принципите на многостранните отношения и международните норми“, каза китайският външен министър. Според него подобна позиция е полезна не само за Пекин и Брюксел, но и за други държави по света, тъй като обезпечава всеобщ мир и стабилност.

На свой ред Могерини заяви, че ЕС и Китай поддържат партньорство помежду си, насочено към приятелско сътрудничество в дългосрочен план. „ЕС се отнася към Китай като основен и ключов стратегически партньор. Ние заемаме солидарна позиция по отношение на свободната търговия и многостранното сътрудничество. Европейската страна е готова да засили стратегическия диалог с Пекин“, каза тя.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти