Макрон представя пакет от мерки в отговор на исканията на „жълтите жилетки“
25.04.2019 | 11:15
econ.bg
Макрон представя пакет от мерки в отговор на исканията на „жълтите жилетки“
Очаква се те да включват намаление на данъка върху общия доход, както и други мерки, които да успокоят гневните граждани в страната

Днес вечерта френският президент Еманюел Макрон ще представи мерки, които да отговорят на исканията на „жълтите жилетки“. Очаква се те да включват намаление на данъка върху общия доход, както и други мерки, които да успокоят гневните граждани в страната. Макрон трябваше да съобщи решението си относно предстоящите реформи още в понеделник. Заради пожара в „Нотр Дам“ обаче той отложи тяхното обявяване.

Френският президент Еманюел Макрон ще представи днес пакет от мерки в отговор на протестите на „жълтите жилетки“. Около 19 ч. българско време той ще даде пресконференция.Обявяването на мерките беше планирано за 15 април, но беше отменено заради пожара в катедралата „Нотр Дам“. Очаква се Макрон да обяви намаление на данъка върху общия доход, прекратяване на започналото затваряне на болници и училища в селските райони, както и други мерки, които да успокоят гнева на гражданите в страната.

През януари президентът инициира национален дебат, чиято цел беше да бъдат чути техните искания. Милион и половина французи са участвали в общо 10 хиляди събрания на дебата.

Близо 500 хиляди души са направили онлайн предложения за промени в политиката на специално създаден уебсайт. Според социолозите обаче, повечето французи не очакват решение на кризата, а „жълтите жилетки“ планират поредния си 24-и протест в събота. Демонстрациите ще продължат, въпреки че силата им намаля, а по-рано тази седмица един от основните двигатели на движението 34-годишният Ерик Друе заяви, че спира участието си в протестите. Във Фейсбук той написа, че срещу него има твърде много заплахи и обиди и че вече се чувства уморен. Друе допълни, че още не е решил дали това да бъде кратка пауза или изобщо прекратяване на участието му в демонстрациите.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти