Мая Манолова ще обжалва новия Изборен кодекс пред Конституционния съд
15.02.2019 | 13:55
econ.bg
Мая Манолова ще обжалва новия Изборен кодекс пред Конституционния съд
"Това е 13-ата поправка в Изборния кодекс и всяка следваща отнема още и още права. Като започнем от отнемането на правото на избор на кметовете на малките населени места, посегателствата върху преференцията", каза Манолова

Промените в Изборния кодекс са грубо посегателство върху правата на българските граждани, каза омбудсманът Мая Манолова в кулоарите на парламента. С екипа ми работим по конституционна жалба срещу Изборния кодекс, няма как да остана безразлична към посегателството върху изборните права на българите, съобщи Манолова. Тя ще пусне конституционна жалба, след като промените бъдат обнародвани.

"Това е 13-ата поправка в Изборния кодекс и всяка следваща отнема още и още права. Като започнем от отнемането на правото на избор на кметовете на малките населени места, посегателствата върху преференцията", каза Манолова. Според нея с приетите промени се премахва съдебният контрол върху всички актове на избирателните комисии. Така, според Манолова, "реално хората се лишават и от право на защита и от право на съдебен контрол върху актовете на ЦИК и на местните комисии. Подсъдността също се променя. Абсурдът решение на ЦИК да се обжалват в местни административни съдилища наистина е огромен. Нарушават се основни конституционни принципи".

"Отнемат правото на българите да гласуват за личности, което те поискаха ясно на референдума през 2015 г. Преференцията вече става абсолютно безсмислена. Това е все едно да имаш право да си купиш хляб, но той да струва 130 хил. лв.", каза Манолова и уточни, че 130 хил. гласа ще са нужни за разместване на листата. По думите ѝ е ясно, че това няма как да се случи. "Лишават се отново за пореден път десетки и стотици хиляди български граждани от правото им на глас, като електронното гласуване отново се отлага за неопределено време", допълни омбудсманът.

Народното събрание нарушава закона, като отказва да замени ЦИК със следваща, продължи да изрежда Манолова.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти