Международна конференция за двойния стандарт при храните в ЕС ще се проведе в София
30.04.2018 | 10:00
econ.bg
Международна конференция за двойния стандарт при храните в ЕС ще се проведе в София
Събитието е определено като естествено продължение на започналата дискусия по темата в ЕС, в контекста на вече заявените позиции на страните от Вишеградската четворка, както и на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Международна конференция на тема "Двойният стандарт при храните в ЕС – да сложим проблема на масата" ще се проведе днес в НДК. Събитието е част от програмата на българското рпедседателство на Съвета на ЕС и е под патронажа на премиера Бойко Борисов.

Организатор е омбудсманът Мая Манолова в партньорство с Министерството на икономиката, Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на здравеопазването, Комисията за защита на потребителите и Българската агенция по безопасност на храните.

В различните държави членки на ЕС се предлагат едни и същи хранителни продукти, под една и съща търговска марка, с различни съставки. Тази практика е неприемлива, тъй като високото качество на храните е приоритет за всеки потребител и гражданин на ЕС, независимо в коя страна живее, се посочва в съобщението за събитието на сайта на българското европредседателство.

Събитието е определено като естествено продължение на започналата дискусия по темата в ЕС, в контекста на вече заявените позиции на страните от Вишеградската четворка, както и на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от септември 2017 г., че "в един Съюз на равнопоставени не може да има второ качество потребители".

Целта на срещата в София е да се обсъди възможността за решаване на проблема с двойния стандарт при храните в ЕС, като се приеме ново законодателство или промени в сега действащите директиви на ниво ЕС, които да забранят разпространяването на храни под един и същи бранд с различни съставки.

На масата ще бъде поставена и темата за създаването на единен европейски орган, който да следи за наличието на двойни стандарти при храните.

На срещата на високо равнище ще присъстват еврокомисарят по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Юрова, еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, министри на икономиката, на земеделието и на здравеопазването на държавите членки на ЕС, както и ръководители на съответните национални органи за защита на потребителите и за безопасност на храните, евродепутати, депутати от националния парламент, посланици и др.

В края на миналата седмица омбудсманът Мая Манолова и министърът на европредседателството Лиляна Павлова излязоха с обща инициатива срещу двойния стандарт за храните.

През последните осем месеца бяха направени три изследвания на състава на популярни хранителни продукти, произведени от световни концерни като всички показаха различия в съставките и отклонения в цените на различните пазари. При последното са изследвани 11 групи храни и 53 хранителни продукта, като са взети 106 проби. В изследването участваха храни, продавани в седем държави: Германия, Италия, Австрия, Чехия, Унгария, Румъния и България. Установени са разминавания на информацията в етикетите, различия в съставките и хранителната стойност.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти