Министерството на икономиката представя позицията си за доклада на КЗК за горивата
13.03.2019 | 11:10
econ.bg
Министерството на икономиката представя позицията си за доклада на КЗК за горивата
Министърът на икономиката Емил Караниколов ще даде брифинг за изготвения от Комисията за защита на конкуренцията секторен анализ на пазарите на производство на бензин и дизел

Министърът на икономиката Емил Караниколов ще даде брифинг за изготвения от Комисията за защита на конкуренцията секторен анализ на пазарите на производство на бензин и дизел. След направената проверка Комисията не откри монопол на пазара на горивата.

От извършения анализ на цените на дребно на бензин А95 и дизеловото автомобилно гориво през миналата година в различните региони на страната е видно, че увеличението на цената се наблюдава за кратък период и е осъществено постепенно, посочват от комисията.

От там смятат, че характеристиките на пазара позволяват такова поведение. КЗК посочва също, че нетните цени на бензин Евро 95 и дизеловото гориво в страната са едни от най-ниските в сравнение с останалите страни-членки на ЕС. Според Комисията новите нормативни разпоредби в Закона за горивата и ефектът от приложимите нормативни режими в сектора биха могли да доведат до извеждането от пазара на част от участниците и да се превърнат в непреодолима бариера за осъществяване на дейност.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти