Министърът на икономиката иска да наложи новата предприемаческа култура на стартъпите
01.02.2017 | 15:30
econ.bg
Министърът на икономиката иска да наложи новата предприемаческа култура на стартъпите
Според Седларски, който досега беше декан на Стопанския факултет на Софийския университет, България е добро място за инвестиции

Новата вълна в икономиката е когато има проблем, хората да не се оплакват, а да променят нещата и променяйки ги, да правят пари, пример за това са стартъпите. Това казва в интервю за "24 часа" министърът на икономиката в служебното правителството Теодор Седларски, който е съавтор на книга за институционалната икономика.

"Виждате проблем и за да се реши, начинът не е само да протестирате, а да подобрите процеса чрез организация, която да привлече средства. Дали ще стане чрез бизнеса, дали с интересни интелигентни модели, които носят и пари, и обществото започва да се променя от долу нагоре", казва той и уверява, че министерството ще подпомага този процес, свързан най-вече с младежкото предприемачество.

Според Седларски, който досега беше декан на Стопанския факултет на Софийския университет, България е добро място за инвестиции. "В момента ври и кипи при стартъпите, но това пространство не е отворено за широката публика...Тук се случват срещи, млади хора създават фирми, получават подкрепа от фондове, отиват на Запад и оттам получават подкрепа. Тук идват млади хора от Испания, Франция, за да станат част от стартъп културата", казва доскорошният университетски преподавател.

Именно новата предприемаческа култура, която ще се натрупа от тези начинания, ще помогне според него "да изтупаме праха от някои изобретения и да ги превърнем в пазарен хит". Министърът дава пример с компанията "Уолтопия". Идеята на министерството е да извади напред нови български марки и да помогне да се утвърдят. Така според Седларски ще се разчупи и мъглата на нихилизъм в обществото.

"Министерството трябва да бъде форум, да привлича идеите - на предприемачите, на утвърдените индустриалци, на стартъпите. Защото стартъпите подпомагат ефективността на другите компании и е важно да се срещнат", смята министърът.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти