Над 1.3 млн. пенсионери ще получат великденски добавки по 40 лева
20.03.2019 | 13:05
econ.bg
Над 1.3 млн. пенсионери ще получат великденски добавки по 40 лева
Великденски добавки в размер на 40 лева ще получат към пенсиите си през април бедните пенсионери, които получават от НОИ пенсия до линията на бедност. Правителството отпусна над 52 милиона лева за целта

Великденски добавки в размер на 40 лева ще получат към пенсиите си през април бедните пенсионери, които получават от НОИ пенсия до линията на бедност. Правителството отпусна над 52 милиона лева за целта.

НОИ ще подготви технологията за изплащането на добавките. Те ще се платят с пенсиите за април.

"Всички пенсионери, които за месец април, сборът от пенсиите им заедно с добавките изплащаният размер е в размер до 348 лева включително, ще получат добавка от 40 лева. Това са 1 322 300 пенсионери".

Плащането ще започне в началото на месеца и ще приключи преди великденските празници, увери социалният министър Бисер Петков. Министърът коментира още, че има два варианта за законодателно решение да няма ощетени от новата пенсионна формула.

Първият е, лицата сами да изберат дали при изчисляването да се включи и дохода от 1997 до 1999 година, а втория:

"Да има такава възможност и за целия период, включително и този, който е преди 97, трите години. Правим още малко разчети със съдействието на НОИ и в най-кратко време ще бъдем готови със законодателна инициатива, която ще обсъдим с парламентарните групи".

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти