Над 40% от автомобилите в България са на възраст над 20 години
12.12.2016 | 14:25
econ.bg
Над 40% от автомобилите в България са на възраст над 20 години
Париж, Мадрид, Атина и Мексико забраняват дизеловите превозни средства до 2025, има всички предпоставки София да е петият град в тази група

Над 40% е делът на автомобилите в българския автомобилен парк на възраст над 20 години. Това обяви автомобилният експерт Калоян Желев в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира новината, че Париж, Мадрид, Атина и Мексико забраняват дизеловите превозни средства до 2025, като посочи, че има всички предпоставки София да е петият град в тази група.

"Трябва да преосмислим ролята на автомобилите в градската си среда, да сме наясно с това какво представлява България, нейният автомобилен парк, качеството на обществените отношения и функцията на автомобилите в тях", заяви експертът, определяйки този процес като постмоторизация.

По думите му на тези четири града им предстои да направят смела стъпка, но той изрази увереност, че ще се справят с нея за 10 години. 

"В автомобилната индустрия повече от 20 години тече процес на електрификация на задвижващите системи. Изследването и развитието на технологиите работи в паралелни посоки, за да започнем да виждаме автомобили със задвижващи се системи, които не са базирани на изкопаемите горива", допълни Желев.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти