Новият модел на финансиране на вероизповеданията мина на първо четене
11.10.2018 | 15:30
econ.bg
Новият модел на финансиране на вероизповеданията мина на първо четене
Полагащата се държавна субсидия ще се изразходва целево за покриване на разходите на вероизповеданието за възнаграждения на свещенослужители и служители на религиозните институции, както и за осъществяването на други дейности, описани в закона

Депутатите гласуваха на първо четене новите текстове, предвиждащи промяна в модела на финансиране на вероизповеданията, предаде репортер на БГНЕС. Под предложението за промени в Закона за вероизповеданията стоят подписите на председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, „БСП за България“ и ДПС – Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, а в мотивите му е записано, че с него се цели да се създаде гаранция за религиозната свобода и да се предотврати възможността за намеса на чужди държави, институции и лица в дейността на българските религиозни общности.

Полагащата се държавна субсидия ще се изразходва целево за покриване на разходите на вероизповеданието за възнаграждения на свещенослужители и служители на религиозните институции, както и за осъществяването на други дейности, описани в закона – образователни, социални, поддръжка на молитвени домове и др.

В законопроекта размерът на субсидията се определя по модела на финансиране на политическите партии, като максималният размер е 15 млн. лв. на вероизповедание, а заплатата на един свещенослужител се приравнява с тази на учител. По време на дебатите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов припомни, че с промените се изпълнява ангажимент, поет на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев.

„Това, което прави впечатление е, че има интерпретиране на закона по различен начин. Но това, което се постигна като консенсус, за да се внесат мотивите и самият законопроект, даде възможност да отворим една дискусия, която отсъства“, подчерта Цветанов. Според него, до този момент, много състави на парламента са коментирали темата, но никой не е намерил политическа воля да осигури държавен ресурс, за да се финансират вероизповеданията в България и да се ограничи възможността за външни влияния върху тях.

„В момента страната ни прави една изключително важна стъпка, защото всички знаем, че променящата се среда за сигурност в цяла Европа доведе до сериозна промяна на законодателството на всяка една държава-членка“, категоричен бе Цветанов. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също защити предлагания законопроект и отбеляза, че с него се предвижда по-голяма ангажираност на религиозните общности у нас и изразяване на становища по проекти на закони и административни актове. „Според нас това ще подобри условията и средата на диалог, както и ще засили доверието между религиозните общности и държавните органи“, смята той.

Според Карадайъ с предлаганите промени ще се осигури още необходимата прозрачност в източниците и начините на финансиране на изповеданията. Засилва се и контролната роля на държавата, изразяваща се в строга отчетност. Депутати приеха на първо четене и втория законопроект, чийто вносители са депутати от „Обединени патриоти“. Той съдържа предложения, свързани с допълнителното финансиране на религиозното образование в училищата, както и на възможността по утвърдени от МОН програми да бъдат осъществявани образователни дейности от вероизповеданията.

PHP Scriptler , MKASPY shell indir , alfa shell indir , sadrazam indir , shell indir , shell indir , Atasehir kuaf Atasehir kuafor , Kumluca g
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти