Парламентът прие на първо четене субсидията от 1 лев
12.06.2019 | 12:20
econ.bg
Парламентът прие на първо четене субсидията от 1 лев
ДПС започна консултации с представители на браншови организации за намаляване на ДДС на някои стоки

Партийната субсидия да стане 1 лв., реши парламентът, като прие на първо четене проекта за промяна на държавния бюджет на премиера Бойко Борисов. Сега субсидията е 11 лв. за всеки получен на парламентарни избори глас.

"За" гласуваха 117 депутати от 207, като гласовете "за" дойдоха от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". От изказванията на народни представители от "Атака" и ВМРО се разбра, че въпреки че подкрепиха проекта на първо четене, те са против него и ще предложат промени преди второто, окончателно, гласуване в пленарната зала. В ГЕРБ използваха изказванията в залата, за да обявят, че са направили предложението, за да предизвикат дебат по темата, тъй като досега те са носили негативите.

"Не ГЕРБ е партията, която дава партийните субсидии - не може една част от парламента да бъде обвинявана в чорбаджийство", каза Тома Биков. "Със сигурност позитивът от това наше предложение е този дебат, който се води днес тук. През последните няколко години дебатът за партийните субсидии се водеше в телевизионни студиа, шоу програми, в места, където не му беше мястото", каза Биков. Той добави, че е ясно, че като се намали партийната субсидия, партиите ще се финансират от друго място.

"На нас започна да ни омръзва тази роля за виновника на партийните субсидии. Радвам се, че днес чухме от опозицията какъв е позитивът за тези субсидии", каза Биков, Той припомни, че преди 3 години на референдум 2.5 млн. души са гласували за намаляване на субсидиите на 1 лв. "Не им беше обяснено защо се дава партийна субсидия. Позволихме това мнение да бъде формирано в обществото, то беше формирано, хората излязоха и гласуваха. Вероятно този избор не е бил достатъчно информиран, но той е факт. Резултатите от референдума се превърнаха в политически факт, който, ако помните, беше формулиран като един анти-ГЕРБ вот", коментира Биков.

"Субсидиите са за всички партии, факт е, че вероятно се обяснява трудно защо са 11 лв. Много ли са тези пари за 1 партия? Колко бихме спестили, ако субсидиите паднат", попита Биков. Според него всички тези въпроси може да намерят отговор през дебата в парламента. Биков заяви, че в ГЕРБ споделят опасенията на опозицията. "Но се нуждаем от подкрепа, когато тези субсидии се дават", заяви Биков.

"Предложението на ГЕРБ няма да подкрепиме, но ще подкрепиме да е 0 лева субсидията." Това каза по-рано днес депутатът от ДПС Делян Пеевски при четвъртото му появяване в парламента за две години.

Вкарваме в парламента закон, с който партийната субсидия ще стане 1 лев, обяви миналата седмица премиерът Бойко Борисов при изненадващото си появяване в Народното събрание. Няколко часа по-късно предложението му беше придвижено, след като бе прието от извънредно заседание на бюджетната комисия.

Ходът на премиера и лидер на ГЕРБ бе предизвикан от идеите на ДПС за намаляване на ДДС и от "Шоуто на Слави Трифонов". Трифонов съобщи наскоро, че партиите получават по-голяма субсидия от полагащата им се. Първият опит субсидията да стане 1 лев беше след кампания на "Шоуто на Слави" през 2017 г. Тогава предложението на ГЕРБ не мина през парламента и партиите, получили над 1% от гласовете на парламентарните избори, трябваше да продължат да получават по 11 лева на глас.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти