Пекин огласи амбициозен план срещу смога
26.08.2017 | 10:30
econ.bg
Пекин огласи амбициозен план срещу смога
Едни от най-замърсените градове в Китай са подложени на натиск да изпълнят годишните цели за затваряне на заводите си за стомана и въглища до края на септември

Китай се ангажира да намали средната концентрация на запрашаване на въздуха с над 15 % годишно през зимните месеци в общо 28 северни града, в които замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ2.5) е много сериозен проблем. Властите са изчислили, че с това темпо ще успеят да отговорят на ключовите цели за справяне със смога в страната. Това съобщава Министерството на околната среда в Китай, цитирано от агенция "Ройтерс".

Ведомството излезе със специален план за борба със смога, който залива северните части на страна през зимата. Документът, който е общо143 страници, беше публикуван на сайта на министерството в четвъртък. В него е заложена и новата амбициозна цел за периода от октомври до март, която ще се прилага за Пекин и Тиендзин заедно с още 26 други града в провинциите със смог - Хъбей, Шанши, Шандонг и Хенан.

Усилията на Китай да контролира замърсяването често проваля на цените на стоманата, желязната руда и въглищата, защото производството им обичайно бива съкращавано заради извънредни разпоредби срещу смога и честите кампанийни инспекции.

Тази година Китай е подложен на натиск да изпълни политически важни цели за качеството на въздуха за 2017 г. Целта е да намали нивата на ФПЧ2,5 от 2012 г. с повече от една четвърт в региона Пекин-Тиенджин-Хъбей и да сведе до средни концентрации 60 микрограма на кубически метър в китайската столица.

Междувременно обаче средните стойности на ФПЧ2.5 се увеличиха през първите седем месеца на тази година. Причината е рекордно гъстия и опасен смог през януари и февруари. Обяснението на китайските власти е "неблагоприятни метеорологични условия".

Експертите обаче продължават да смятат, че Китай все още работи, за да изпълни целите от 2017 г., заложени в един революционен план за действие за подобряване на въздуха, публикуван от правителството през 2013 г.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти