Повечето национални банки в еврозоната спират да емитират банкноти от 500 евро
28.01.2019 | 13:30
econ.bg
Повечето национални банки в еврозоната спират да емитират банкноти от 500 евро
Единствено Австрия и Германия, които са особено привързани към парите в брой във всекидневието си, ще продължат въпреки това да издават тези банкноти още три месеца, до 26 април

Седемнайсет от 19-те национални банки в еврозоната спират от днес да емитират банкноти от 500 евро, наричани „Бин Ладенки“ заради обвиненията, че се ползват от трафиканти, тъй като 1 милион евро в такива купюри тежи едва 2,2 килограма, предаде Франс прес.

Освен това те се използват твърде малко във всекидневната икономика.

Единствено Австрия и Германия, които са особено привързани към парите в брой във всекидневието си, ще продължат въпреки това да издават тези банкноти още три месеца, до 26 април.

Малките лилави купюри от 500 евро ще останат в обращение и ще могат да се използват като платежно средство, уточнява Европейската централна банка (ЕЦБ), която взе решение за спирането им още през 2016 година заради лошата им репутация. Те обаче постепенно ще бъдат изтегляни.

В момента банкнотите от 500 евро са едва 2,4 процента от броя на евробанкнотите в обращение и малко над 20 процента от общата им стойност или около 261 милиарда евро, според статистически данни на ЕЦБ. През ноември в обращение са били близо 521 милиона такива купюри.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти