Правителството промени Наредбата за медицинската експертиза
05.06.2019 | 14:40
econ.bg
Правителството промени Наредбата за медицинската експертиза
Съпътстващите заболявания на хората с намалена трудоспособност ще се взимат предвид при определянето на крайния процент трайно намалената им работоспособност/вид и степен на увреждане. Това ще стане с одобреното от правителството днес изменение и допълнен

Съпътстващите заболявания на хората с намалена трудоспособност ще се взимат предвид при определянето на крайния процент трайно намалената им работоспособност/вид и степен на увреждане. Това ще стане с одобреното от правителството днес изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза, предложена от Министерството на здравеопазването през март.

Когато водещото заболяване води до над 50 на сто нетрудоспособност, а някое от другите съпътстващи също носи поне такъв процент или по-голям, в крайната оценка за това доколко човекът е нетрудоспособен ще се изчислява по специална формула. От общия сбор на процентите на съпътстващите болести ще се изчислява 20 на сто и сумата, отговаряща на процента, ще се прибавя към процента на водещото заболяване.

Друг проблем, който се решава с промяната, е липсата на проследимост и прозрачност, а от там и на ефективен контрол по отношение на вписаните в експертното решение заболявания. В момента те се представят описателно, без да се вписва кодът за конкретното заболяване съгласно Международната класификация на болестите (МКБ) - 10 ревизия. Вписването на МКБ кода на заболяванията и на съпътстващите увреждания ще гарантира значително по-голяма прецизност в работата на ТЕЛК и НЕЛК, се отбелязва в съобщението на Министерския съвет.

За близо година здравните власти оставиха да действа досегашната наредба, която предвижда съпътстващите болести да се взимат предвид единствено при хора, чието основно заболяване е оценено на над 80 на сто нетрудоспособност. Само за тези хора има възможност да се приспадат и останалите си болести към основното. Във всички останали случаи обаче те не се взимат предвид и не водят до увеличаване на процента и съответно до по-голяма подкрепа. Сред аргументите за промяната, която е в сила от 3 август миналата година беше, че преди измененията се е стигало до ситуации, когато хора с множество не особено тежки проблеми, които са способни да работят и не са много сериозно затруднени във всекидневието си, имат същия процент като пълни инвалиди например. Заради сериозно обществено недоволство и данни, че много хора са ощетени от новите правила, през март здравното министерство предложи проект на промени в Наредбата за медицинската експертиза със смекчен вариант за оценка.

За да се гарантират правата на хората с увреждания, които са в групата на освидетелствани или преосвидетелствани от ТЕЛК в периода от 3 август 2018 г. до влизането в сила на това постановление, се регламентира тяхното право да подадат заявление-декларация за преосвидетелстване, се казва в съобщението.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти