САЩ и Канада ще възобновят преговорите си за нова сделка за НАФТА
02.09.2018 | 10:40
econ.bg
САЩ и Канада ще възобновят преговорите си за нова сделка за НАФТА
Най-големите проблеми между преговарящите страни са свързани с: исканията на САЩ за по-голям достъп до затворения пазар на канадски млечни продукти и канадското настояване, че системата за уреждане на търговски спорове трябва да бъде запазена в настоящия

Представители на министерствата на търговията на САЩ и Канада планират да възобновят преговорите си в сряда с цел да се подпише нова сделка за НАФТА. След четири дни интензивни разговори във Вашингтон, между Америка и Канада не беше постигнато споразумение, съобщава кореспондентът на БНР в САЩ. 

Най-големите проблеми между преговарящите страни са свързани с: исканията на САЩ за по-голям достъп до затворения пазар на канадски млечни продукти и канадското настояване, че системата за уреждане на търговски спорове трябва да бъде запазена в настоящия й вид.

"За Канада акцентът е върху постигането на добра сделка и след като видим, че е такава, ще бъдем готови да подпишем", заяви на пресконференция външният министър на страната Кристия Фрийланд.

И трите държави Америка, Канада и Мексико подчертават важността на споразумението NAFTA, което осигурява повече от трилион долара търговия в региона. Двустранният пакт, обявенот Съединените щати и Мексико в понеделник, остави отворена врата за Канада да се присъедини отново към преговорите през седмицата.

Но до петък настроението се промени, отчасти заради изнесена информация за думи на президента Доналд Тръмп, казани неофициално пред Bloomberg, че всяка търговска сделка с Канада ще бъде "напълно според американските условия". По-късно стана ясно, че този цитат не е бил съвсем точен, но вече беше публикуван в канадската преса и успя да повлияе на преговорите.

Самият Тръмп прие спокойно изтичането на информация: ”Поне Канада знае къде стоя", написа той в Twitter. При своя изява в Северна Каролина президентът заяви публично: "Обичам Канада, но те се възползваха от нашата страна в продължение на много години".

Тръмп съобщи на Конгреса, че възнамерява да подпише търговския договор до края на ноември. Текстът на сделката ще бъде публикуван около 1 октомври.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти