Съдът задължи Столичната община да мие улиците и да обявява замърсяване на въздуха
08.07.2019 | 14:40
econ.bg
Съдът задължи Столичната община да мие улиците и да обявява замърсяване на въздуха
Общината е задължена да информира на специално изградените табла, на спирките на градския транспорт и на сайта си какви са нивата на фини прахови частици и какви са нивата на замърсяването на въздуха

Софийският градски съд (СГС) задължи Столична община да мие основните улици в София два пъти месечно от май до септември, а в останалата част от годината – веднъж месечно. Съдът задължава и общината в срок до две седмици да представи план за изграждане на велоалеи, включително и такива между крайните квартали на града до централната градска част.

Общината е задължена да информира на специално изградените табла, на спирките на градския транспорт и на сайта си какви са нивата на фини прахови частици и какви са нивата на замърсяването на въздуха.

Всичко това е част от привременните мерки, които съдът наложи, докато приключи делото за мръсния въздух, което бе заведено от граждани и неправителствената организация "Група за чист въздух".

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано от общината. Мерките съдът наложи, докато се чакат назначените на предишното съдебно заседание експертизи по делото за замърсения въздух в София. През май съдът назначи екологична експертиза, която да установи какъв въздух са дишали хората в София между 2015 и 2017 г.

Още тогава бе решено, че тримата експерти еколози и метеоролози ще бъдат назначени от Министерството на околната среда и водите. Проблемът обаче е, че няма достатъчно квалифицирани експерти към съда, а и от Българската академия на науките също са казали, че не разполагат с експерти, които могат да изготвят заключение на въпроса дали общината е вземала достатъчно адекватни мерки срещу замърсяването на въздуха.

Делото беше заведено преди 3 години, а следващото заседание е насрочено за 11 ноември.

Адвокатите Димо Господинов и Иван Велов искат да се направи преценка на това дали действията на Столична община са били адекватни, ефективни, дали е управлявала достатъчно добре дейностите по качеството на въздуха в общината.

"Търсим отговори на въпроси как Столична община е управлявала дейностите, свързани с качеството на въздуха, за които ние твърдим, че има страшно много пропуски, а действията са били хаотични, неефективни, нецелесъобразни и нецеленасочени. Смятаме, че голяма част от вината за замърсяване на въздуха в София е на Столична община", обясни след предишното заседание адвокат Господинов.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти