Финансови стимули за раздяла със замърсяващи коли готви Франция
25.09.2017 | 17:00
econ.bg
Финансови стимули за раздяла със замърсяващи коли готви Франция
Сумата ще бъде не само за купуване на нова кола, но и за относително нови автомобили втора употреба, които са с ниски емисии на въглероден двуокис

Правителството на Франция планира поредица от стимули и данъчни облекчения, за да убеди населението да се раздели със замърсяващи околната среда автомобили и да подобри енергоспестяващата изолация на жилищата си, съобщи екоминистърът Никола Юло.

В интервю за в. "Либерасион" той каза, че в бюджета за 2018 г. ще бъде предвиден стимул от 500-1000 евро за преминаване към кола, която замърсява по-малко. Подобна помощ използват в момента домакинства с ниски доходи, а министърът иска мярката да важи за всички, притежаващи автомобили с двигатели на бензин или дизел. Това ще засегне бензиновите коли, регистрирани преди 1997 г., и дизеловите, регистрирани преди 2001 г.

Сумата ще бъде не само за купуване на нова кола, но и за относително нови автомобили втора употреба, които са с ниски емисии на въглероден двуокис. Според Юло стимулите за бедните домакинства ще бъдат удвоени до 2000 евро, което за малки употребявани коли можело да наближи и половината от стойността им.

Министерството се надява догодина да бъдат подменени около 100 хиляди от близо 3 милиона стари коли, за които ще важат помощите.

Ако депутатите одобрят предложението, всеки собственик, преминал на електромобил, ще получи 2500 евро плюс 6000 евро субсидия.

Що се отнася до изолацията на жилищата, Юло предлага от 2019 г. средствата, вложени от домакинството за това, веднага да бъдат възстановявани от данъчните след приключване на работата. Причината е, че бедните семейства не прибягват до това подобрение на имота си, защото не могат да чакат парите да бъдат възстановени най-малкото месец по-късно под формата на данъчен кредит.

За преминаване на домакинствата с ниски доходи от стари отоплителни инсталации на нафта към такива на възобновяеми енергоизточници - например котли на дърва или термопомпи - правителството планира субсидии до 3000 евро.

Министърът отхвърли спекулации по медиите, че президентът Еманюел Макрон е дал инструкции да се намалят бюрократичните пречки в строителството, което ще занижи стандартите за изолиране на нови сгради. "Най-лошото би било да предаваме на хората социални жилища, които не са енергийно ефективни".

От следващата година Франция ще повиши от 30.5 на 44.6 евро на тон т.нар. въглероден данък. Съгласно приетия при предходната администрация план от 2015 г. размерът на този екоданък трябва да достигне 100 евро на тон до 2030 г.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти