Япония и САЩ проведоха търговски преговори
16.04.2019 | 13:05
econ.bg
Япония и САЩ проведоха търговски преговори
Новата рамка ще представлява Споразумение за търговията със стоки, а не по-широкообхватно споразумение за свободна търговия, което да включва и въпросите за инвестициите и услугите, на които Япония продължава се противопоставя

Японският министър на икономиката Тошимицу Мотеги заяви, че е имал "открити и добри" търговски преговори с американския си колега в понеделник, но подчерта, че въпросът с валутните курсове трябва да се обсъжда в различен контекст между финансовите министри на двете държави, съобщават агенция Ройтерс и БНР.

Срещата беше факт, след като американският президент Доналд Тръмп и премиерът на Япония Шиндзо Абе се договориха през миналия септември да започнат търговски преговори и постигнаха споразумение, което да защитава японските автомобилни производители от допълнителни тарифи, докато самите преговори са в ход.

Тръмп даде ясно да се разбере, че е недоволен от търговския излишък на Япония спрямо САЩ в размер на 68 млрд. долара, голяма част от който се дължи на японския износ на автомобили, и настоява за двустранно споразумение, което да адресира този проблем.

Министърът на икономиката Тошимицу Мотеги заяви във вторник пред репортери, че по-голямата част от тричасовата му среща с търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър е била съсредоточена върху стоковата търговия между двете държави.

Междувременно Шиндзо Абе подчерта, че новата рамка ще представлява Споразумение за търговията със стоки (Trade Agreement on Goods, или TAG), а не по-широкообхватно споразумение за свободна търговия, което да включва и въпросите за инвестициите и услугите, на които Япония продължава се противопоставя.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти