"Райънер" постигна социално споразумение със служителите си в Португалия
30.11.2018 | 12:40
econ.bg
"Райънер" постигна социално споразумение със служителите си в Португалия
Принципното споразумение, което бе сключено в сряда вечерта, "предвижда щатните служители на "Райънеър", които са в Португалия, да имат договори, съобразени с португалското трудово право

Нискотарифната авиокомпания "Райънер" (Ryanair) е постигнала социално споразумение, което предвижда прилагането на португалското трудово право за кабинен персонал в Португалия. Това съобщи националният синдикат на кабинния персонал в гражданската авиация в Португалия, цитиран от "Франс прес".

Принципното споразумение, което бе сключено в сряда вечерта, "предвижда щатните служители на "Райънеър", които са в Португалия, да имат договори, съобразени с португалското трудово право. Това отваря пътя към преговорите за фирмено споразумение, което трябва да влезе в сила през февруари 2019 година, уточни председателката на синдиката Лусиана Пасо.

Сключеното споразумение с "Райънер", с посредничеството на агенциите за набиране на кабинен персонал "Крюлинк" (Crewlink) и "Уъркфорс" (Workforce), съответства на исканията на португалския кабинен персонал, който подобно на колегите си в другите страни претендира от години договорите на служителите да са съобразени със страната им на местоживеене, а не с ирландското право.

Европейската компания с най-много превозени пътници дълго отказваше да приеме това условие, но започна преговори преди година със синдикатите, които до този момент пренебрегваше.

Засегната от няколко стачки през последните месеци, компанията вече сключи редица споразумения за условията на работа със синдикатите на пилотите в някои европейски страни, включително и с португалските.

Маркетинг директорът на "Райънер" Кени Джейкъбс каза миналата седмица, че приоритетът на компанията е да нормализира социалните си отношения до март, като подпише споразумения или колективни трудови спогодби в Германия, Белгия, Испания и Португалия.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти