4-ри български града остават в борбата за "Европейска столица на културата"
13.12.2013 | 16:30
4-ри български града остават в борбата за "Европейска столица на културата"
До лятото на следващата година градовете имат време да завършат и предадат своите кандидатури

 

Четири български града Варна, Велико Търново, Пловдив и София попаднаха в краткия списък за титлата Европейска столица на културата за 2019 г. До лятото на следващата година градовете имат време да завършат и предадат своите кандидатури, информира „Ню Юръп“. 

Така приключи първият етап от процедурата за избор на български град за престижната титла Европейска столица на културата.

"Изключително доволна съм да видя, че осем български града взеха участие в надпреварата да бъдат първият Европейски град на културата в България". Това заяви еврокомисарят за образование, култура, многоезичие и младеж Андрула Василиу.

България и Италия са двете държави членки, които ще бъдат домакини за Европейска столица на културата през 2019 г. Италианските градове, които отиват на следващия кръг са Калгари, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена.

Основните принципа при оценяването на предложената културна програма от градовете - кандидати, са тя да привлича гражданското участие, чуждестранни туристи и да стимулира европейското културно сътрудничество. Важно е предложената програма да е устойчива, изпълнима и да стимулира дългосрочно културно и социално развитие на града.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти