47 хил. работещи са се включили в обучение по програмата "Аз мога повече"
25.09.2012 | 15:26
47 хил. работещи са се включили в обучение по програмата "Аз мога повече"
Кандидатстването за втория етап може да започне през октомври 2012 г.

47 хиляди работещи са се включили досега в обучение по програмата „Аз мога повече“, която е част от европейската Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съобщиха за Econ.bg от Агенцията по заетостта (АЗ).

От възползвалите се от програмата заети 57% (около 30 хил. души) се обучават в курсове за чужди езици, като английският език се явява най-предпочитан за изучаване. В курсове за повишаване на професионалната квалификация са включени 16 800 лица или 36% от общия брой на раздадените ваучери.

Програмата „Аз мога повече“ стартира миналата година на 15 октомври. По нея всеки работещ на трудов договор можеше да получи ваучер за езиково или професионално обучение. Схемата се ръководи от Агенцията по заетостта и бюрата по труда.

По предварителни данни по втория етап на програмата трябваше да може да се кандидатства "през август или септември" тази година, като тази информация се подаваше и от бюрата по труда. Стана ясно обаче, че през деветия месец на тази година това не е възможно, като все още не известна точната дата за новата вълна на подаване на документи.

Кандидатстването за втората сесия ще може да започне отново през октомври 2012, обясниха от Агенцията по заетостта. От там заявиха, че ще има допълнително уточнение за срока.

Гражданите подали от първата сесия документи за кандидатстване ще бъдат приоритетно уведомявани за възможността да си избират Доставчик за обучение. Валидността на ваучерите се удължава до 31 декември 2014 г. До същата дата е удължен срокът на самия проект, съобщиха от Агенция по заетостта.

Първоначалният бюджет на проекта „Аз мога повече” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” е 50 млн. лв. В началото на септември парите по програмата бяха увеличен с още 50 млн. лв.

На сайта на ОП „Развитие на човешките ресурси“ е обявено, че Комитетът по наблюдение е приел промени в схемата, които са обусловени от нарастващия интерес на заетите лица за обучение чрез ваучерния механизъм. Интересът бе голям, за което говори факта, че над 70 хиляди заявления за кандидатстване бяха подадени в бюрата по труда за около месец и половина, обясниха също от АЗ.

На много хора са предоставени уведомления и те в момента търсят според своите желания и изисквания подходящ Доставчик на обучение“, казаха от агенцията във връзка с въпросите за актуалните срокове по програмата.

Организацията на работа в бюрата по труда ще бъде организирана така, че във възможно най-кратки срокове да бъдат оценявани документите и съответно уведомявани лицата, за да си търсят подходящ доставчик на обучение, обещаха от АЗ.

Целева група по схема „Аз мога повече” са лицата наети по трудово правоотношение и самонаети, с изключение на заети на служебно, трудово или приравнено на него правоотношение в органите на държавната администрация, администрацията на органите за местно самоуправление, съдебната система, системите за народната просвета, Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната.

Повече за програмата може да намерите на сайта на Агенцията по заетостта. В социалната мрежа Facebook има две страници за програмата "Аз мога повече" на Доставчици на обучение, където също може да се намери актуална информация.

Тази статия ви хареса? Станете фен на страницата на Еcon.bg във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти