90 хил. птици унищожени у нас заради птичия грип
09.11.2017 | 15:15
econ.bg
90 хил. птици унищожени у нас заради птичия грип
Първото огнище на болестта беше констатирано в средата на месец октомври в животновъден обект за отглеждане патици в община Добрич

Близо 90 хиляди птици са унищожени до момента заради установените четири огнища на инфлуенца по птиците (птичи грип), съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Първото огнище на болестта беше констатирано в средата на месец октомври в животновъден обект за отглеждане патици, собственост на "Мейпъл Лийф Полтри" ЕООД в село Стефаново община Добрич. В него са унищожени близо 11 хил. птици. 

Второто и третото огнище са в хасковското село Узунджово и сливенското Глушник. Те са в личното стопанство на двама фермери, занимаващи се с отглеждане на кокошки и патици. От техните ферми са унищожени над 1500 птици, засегнати от заболяването. В четвъртото огнище са били унищожени близо 8000 патици. 

Фермата е собственост на "Алианс Агрикол" ООД и се намира в село Зимница, област Ямбол.Като част от мерките за ликвидиране и недопускане на разпространението на болестта е било умъртвено и цялото стадо от 68 хиляди кокошки-носачки в животновъден обект собственост на "Милениум 2000" ООД.

Фермата им е в непосредствена близост до констатираното огнище на "Алианс Агрикол" и попада в 3-километровата зона, в която се унищожават всички възприемчиви животни. Досега на територията на област Ямбол е констатирано само едно огнище на заболяването инфлуенца по птиците във фермата за патици.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти