БФБ внедри най-новото технологично поколение на платформата за борсова търговия на Deutsche Börse
24.06.2019 | 12:40
econ.bg
БФБ внедри най-новото технологично поколение на платформата за борсова търговия на Deutsche Börse
Българска фондова борса е единствената в Източна Европа, която внедри и вече оперира на технологичната архитектура Т7

Българската фондова борса (БФБ) успешно внедри и от днес вече оперира на най-новото поколение технологична архитектура на Deutsche Börse – Т7. Авангардната платформа дава възможност на пазарните участници на българския капиталов пазар първи в Източна Европа да се възползват от най-съвременните технологии за борсови оператори.

С миграцията от сегашната система Xetra към T7, забавянето в търговията е намалено още повече. В допълнение, международните участници в търговията, които вече са свързани с Т7, могат да се възползват от потенциалните синергии чрез по-ниски разходи за развитие и поддръжка, ако желаят да имат експозиция на българския капиталов пазар.

"Deutsche Börse означава високопроизводителни технологии за капиталовия пазар. На базата на досегашния ни положителен опит с Xetra гледаме на T7 като устойчива и надеждна система, която отваря нови възможности за растеж на Българската фондова борса.", каза Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ. "С Т7 разширяваме и портфолиото на поръчките за нашите пазари, което открива хоризонт за още поефективни търговски възможности на българския капиталов пазар."

Стефан Шванд, ръководител направление „Дигитализация и платформи“ в Deutsche Börse заяви: "Внедряването на T7 за Българска фондова борса демонстрира още веднъж, че ИТ решенията на Deutsche Börse представляват висококачествена марка, съчетана с надеждни услуги. Сред клиентите ни по света Т7 означава ниска латентност и висока гъвкавост. Този факт е доказан от броя на операторите на финансови, деривативни и енергийни пазари, които използват нашата търговска архитектура. "

Малтийската фондова борса въведе Т7 през март тази година. Няколко други борси в Европа и в света също внедриха търговската инфраструктура на Deutsche Börse. В допълнение към борсата Eurex, борсата във Франкфурт и Европейската енергийна борса (EEX), също разчитат на T7; борсите във Виена и Шанхайската са базирани на технологии, разработени от Deutsche Börse. Борсите в Будапеща, Любляна, Прага, Валета и Загреб използват инфраструктурата на DBAG от години.

Българската фондова борса използва търговската инфраструктура на Deutsche Börse от 2008 г. насам.

Българска фондова борса е лицензирана да извършва дейност като фондова борса на 09.10.1997 г. Предметът на дейност на дружеството включва организиране на търговия с ценни книжа и други

финансови инструменти; организиране и поддържане на информационна система за търговия с ценни книжа. Повече информация за БФБ на: www.bse-sofia.bg

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти