Биогориво от... захарно цвекло?
28.03.2013 | 17:50
Биогориво от... захарно цвекло?
Калифорнийски фермери ще получат 5 млн. долара от държавата, за да развият технологията

Фермери от града Файв пойнтс, намиращ се в централна Калифорния, САЩ, реформират производството на биогориво, съобщава агенция „Асошиейтид прес“.

12-те фермери са получили 5 милиона долара, за да построят инсталация, преработваща захарното цвекло в биогориво.

Ако експериментът се окаже успешен, то през 2016 година в Калифорния ще се построи по-голямо предприятие. То ще е именно първата комерсиална рафинерия за производство на гориво от културата. Приблизително 95% от произвеждания етанол за гориво в САЩ идва от царевицата.

Оползотворяването на преработеното захарно цвекло може да бъде както при специализираните автомобили, чиито двигатели оперират изцяло с етанол, така и в стандартния бензин. Все пак той съдържа средно около 10% етанол в състава си, уточнява iNews.bg.

Много важна роля подобно производство ще играе и за сушавите години, в които добивите от царевица са застрашени от изсъхване. Разнообразието на източници за производство на гориво ще осигури резервен план при подобен сценарий.

Технологията за добив на етанол по този начин не е нещо ново в Европа. На Стария континент вече съществуват няколко на брой рафинерии, които преработват захарно цвекло.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти