Децентрализацията на аутсорсинг сектора стимулира регионалното развитие
08.06.2018 | 15:00
econ.bg
Децентрализацията на аутсорсинг сектора стимулира регионалното развитие
Тенденцията допринася за подобряване на инфраструктурата, градската среда и образованието в Черноморския регион

Днес Варна е домакин на петата Годишната аутсорсинг конференция, под наслов „Иновации и дигитализация на аутсорсинг индустрията“. Провеждането на събитието извън рамките на столицата е и ярък пример за стремежа към децентрализация на индустрията. През 2017 г. конференцията се проведе в Бургас. 

„Концентрацията на аутсорсинг бизнеса само в София не е здравословна практика за икономиката не само на страната, но и на различните региони. Положителната тенденция за децетрализация през последните години и създаването на заетост в по-големите градове в България има отражение в редица насоки – от подобряване на пътната инфраструктура на национално ниво, през модернизиране на градската среда, осъвременяване на учебните програми до развитие на спорта и науката. Варна и Бургас са атрактивни аутсорсинг дестинации и вярвам, че с подкрепата на местните власти  градовете ще се появят на аутсорсинг картата като добри примери за развитие на сектора“, коментира инж. Пламен Андреев, управител на строително-инвестиционната компания „Планекс“.

Основните теми на тазгодишната аутсорсинг конференция са влиянието на дигитализацията върху аутсорсинг сектора, промяната в изискванията към служителите, новите очаквания на вътрешните и външните клиенти към качеството на услугите и какво представлява следващото поколение „добавена стойност“. България е една от водещите световни аутсорсинг дестинации, но може ли да бъде двигател на по-нататъшното дигитализиране на бизнес процесите и да определя световните тенденции? За поредна година човешкият ресурс е в центъра на дискусиите в различни аспекти – от необходими умения и образование до създаване на бизнес структура, която да осигури конкурентно предимство в дългосрочен план.

„Налагането на Варна и Бургас като аутосорсинг дестинации е дълъг процес, в който важна роля имат общинските администрации и образователните институции. Един от основните моменти в него е осигуряването на квалифицирани специалисти с добра езикова подготовка и ИТ умения. Привличането на ИТ и аутсорсинг компании ще стимулира и инвестициите в бизнес сгради, отговарящи на нуждите им. От разговорите с настоящи и бъдещи клиенти на „Смарт Център“ в Бургас , мога да кажа, че основните изисквания на сектора са насочени към технологичното и функционалното обезпечаване на сградата. Роля при избора играят още транспортната комуникативност на локацията и интериора на сградата. Едно от предимствата на Варна и Бургас са и по-ниските цени в сравнение със София и Пловдив“, допълни инж. Пламен Андреев.

Петата Годишна аутсорсинг конференция събра на едно място водещи български и световни експерти, представители на мениджмънта и лидери на мнение. Организатор на събитието е Българската аутсорсинг асоциация. Като част от него ще се проведе и годишната церемония Innovations, Technology & Sourcing Awards, която се реализира в партньорство с Българската асоциация на софтуерните компании. 

Инж. Пламен Андреев ще връчи наградата в категория „Технологична бизнес сграда на годината“ като призьор в миналогодишното издание, когато „Планекс“ спечели със „Смарт Център“  в Бургас.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти