За развитие на клъстери в България ще бъдат дадени 15 млн. евро
21.03.2018 | 15:00
econ.bg
За развитие на клъстери в България ще бъдат дадени 15 млн. евро
През миналия програмен период по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" беше отделена същата сума като към момента се изпълняват договори за 6.5 млн. евро

За развитие на клъстерите в България през тази година ще бъде обявена процедура на стойност 15 млн. евро, съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев на форум по темата.

През миналия програмен период по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" беше отделена същата сума като към момента се изпълняват договори за 6.5 млн. евро.

"Държавата ще продължи да подкрепя клъстерите, но е важно да се организират повече събития и обучения, за да могат и представителите на бизнеса да осъзнаят нуждата от тези обединения", подчерта Манолев, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Сред добрите примери за клъстери той изброи мебелния клъстер от близо 30 млн. евро годишно и растеж от 8-9 на сто, клъстер "Телекомуникации", който е нагледно доказателство за заздравяване на връзката между образованието и бизнеса; индустриален клъстер Средногорие, осигуряващ заетост на над 8 000 души в региона и "Аутомотив" заради инвестициите и сътрудничеството с институциите.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти