Израел очаква инвестициите в стартъпи в страната да нараснат до 10 млрд. долара годишно
21.06.2019 | 11:20
econ.bg
Израел очаква инвестициите в стартъпи в страната да нараснат до 10 млрд. долара годишно
През 2018 г. в стартъпи в Израел са инвестирани близо 6,5 млрд. долара, като тази сума непрекъснато нараства. Очаква се до 3-4 години инвестициите да достигнат 10 млрд. долара годишно

През 2018 г. в стартъпи в Израел са инвестирани близо 6,5 млрд. долара, като тази сума непрекъснато нараства. Очаква се до 3-4 години инвестициите да достигнат 10 млрд. долара годишно. Това заяви Хеми Перес, управляващ генерален съдружник и основател на Pitango Venture Capital, син на бившия израелски министър-председател и президент Шимон Перес, в интервю за предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев. 

Иновациите заемат най-важно място в съвременната икономика на Израел. Това е локомотивът на израелската икономика, който помага на страната да израства и да разкрива работни места. Значителна част от иновациите допринасят за това Израел да изпреварва събитията, допълва Хеми Перес.

„Израел се превърна в един от най-значимите иновативни хъбове в света. Много хора идват при нас за нови решения във всякакви сектори - здравеопазване, строителство. Те са водени от технологиите във времената на дигитален преход“, казва Перес. 

Стартъпите са много важни не само за израстването на Израел като страна, но и за нейната икономика. Те помагат на земеделието, технологиите и отбраната. Днес в Израел има 7700 компании и те получават всяка година значителни средства. Най-стойностните компании са двигател на сливания и придобивания. От тях възникват много първични публични предлагания, посочи Перес.

„В началото финансирането за такива компании постъпваше от правителството, но впоследствие то се насочи към източници от чужбина. 50% от финансирането идваше от САЩ, 15% - от Европа, и около 5% от Израел. Сега 95% от инвестициите в екосистемата на стартъпите идват от чуждестранни източници“, заяви Перес. 

Центърът за мир е създаден от Шимон Перес през 1996 г. с идеята, че израелци и араби трябва да работят заедно и да оформят нова реалност, а след време Центърът за мир се превръща в център за иновации. 

„Ние сме страна на иновациите и планираме да постигнем мир чрез тях“, отбеляза още синът на Шимон Перес, Хеми Перес.

Целия разговор със сина на Шимон Перес можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти