Китай задминава Европа в научните изследвания на изкуствения интелект
13.12.2018 | 11:55
econ.bg
Китай задминава Европа в научните изследвания на изкуствения интелект
„Elsevier" анализира броя на научните публикации от тези страни за всеки пет години през последните две десетилетия. Проучването открива, че делът на Европа в глобалните изследвания продължава да намалява

До четири години Китай ще заеме мястото на Европа като най-голям в света участник в изследванията на изкуствения интелект, се посочва в резултатите от скорошно проучване за световните тенденции в сферата. То разкрива също, че Китай привлича повече академици, отколкото губи, докато Европа страда от „изтичане на мозъци".

Холандската издателска къща и аналитична компания „Elsevier" проведе проучване, което се фокусира върху трите най-големи страни и региона, допринасящи за развитието на изкуствения интелект – Китай, САЩ и Европейския съюз.

„Европа все още има най-голямо участие в научните публикации за изкуствения интелект, но продължава да губи дял", посочват авторите на изследването. „САЩ възвърна загубеното си през последните пет години място. Китай ще изпревари Европа в близко бъдеще, като вече надмина САЩ през 2004 г."

„Elsevier" анализира броя на научните публикации от тези страни за всеки пет години през последните две десетилетия. Проучването открива, че делът на Европа в глобалните изследвания продължава да намалява. Приносът на Европа за периода 1998 г. – 2002 г. е бил 35%, постепенно намалявайки на всеки пет години, за да достигне 30% между 2013г. и 2017 г. В същото време делът на Китай се е увеличил драстично, от 9% между 1998 г. и 2002 г. до 24% за периода 2013 -2017 г. САЩ губят позиции на всеки пет години между 1998 г. и 2012 г., но между 2013 г. и 2017 г. процентът на научните им публикации се увеличава леко, за да достигне 17% от световния дял.

Проучването на холандската компания открива също, че специалистите в сферата на изкуствения интелект постепенно се прехвърлят от академичния сектор към индустрията, а възходът на големите технологични компании в САЩ и Китай вероятно ще допринесе за изтичането на мозъци от Европа.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти