Куба готви криптовалута като част от мерките за справяне с икономическата криза
03.07.2019 | 13:15
econ.bg
Куба готви криптовалута като част от мерките за справяне с икономическата криза
Комунистическото правителство на Куба заяви във вторник, че проучва възможността за използване на криптовалута като част от поредица от мерки за стимулиране на местната икономика, която се намира в условията на задълбочаваща се криза

Комунистическото правителство на Куба заяви във вторник, че проучва възможността за използване на криптовалута като част от поредица от мерки за стимулиране на местната икономика, която се намира в условията на задълбочаваща се криза в резултат и на засилените санкциите от страна на САЩ, съобщават Ройтерс и БНР.

Криптовалутите, които позволява финансовите операции да се извършват анонимно, се използват като инструмент за заобикаляне на капиталовия контрол. Най-важният съюзник на Куба - Венецуела, въведе през миналата година своя криптовалута, която имаше за цел да се избегнат  американските санкции и огромния проблем с хиперинфлацията, въпреки че и досега този проект не се оказа много сполучлив.

Неефективната държавна икономика на Куба е изправена пред криза поради рязкото намаление на помощта във Венецуела, по-ниския износ и затягане на валидното от десетилетия насам търговско ембарго на САЩ по време на настоящия президент Доналд Тръмп.

Новите мерки, обявени на кръгла маса по държавната телевизия от президента Мигел Диас-Канел и неговото правителство, ще повишат доходите за около една четвърт от населението на страната и ще задълбочат пазарните реформи в една от последните икономики от съветски тип, които бяха стартирани от предишният президент на островната държава Раул Кастро.

Целта е да се повиши националното производство и търсене, за да се стимулира икономическия растеж, тъй като санкциите от страна на САЩ са насочени към туризма и чуждестранните инвестиции. Мигел Диас-Канел, който пое ръководството на страна през април 2018-а година, заяви, че правителството работи върху подробностите по изпълнението на тези планове.

"Ние изучаваме потенциалното използване на криптовалута в нашите национални и международни търговски сделки и работим по въпроса заедно с академичните среди", отбеляза министърът на икономиката Алехандро Гил Фернандес.

Най-популярната мярка в новия пакет с реформи вероятно ще бъде повишаването на някои пенсии и заплати за работниците в държавната администрация, социалните служби и държавните медии, с което средните месечни заплати в тези сектори ще достигнат 44,5 щатски долара от досегашните около 25 долара.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти