Наш телеком ще прави първия си иновативен 5G тест през третото тримесечие
30.05.2019 | 14:55
econ.bg
Наш телеком ще прави първия си иновативен 5G тест през третото тримесечие
Телекомуникационният оператор Теленор е подал в Комисията за регулиране на съобщенията заявление за временно ползване на спектър за тест на 5G технология

Телекомуникационният оператор Теленор е подал в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) заявление за временно ползване на спектър за тест на 5G технология. Новината беше обявена от главния изпълнителен директор на компанията Джейсън Кинг по време на медийно събитие днес.

Плановете на Теленор са тестът да бъде осъществен през третото тримесечие, след получаването на разрешение от КРС, а целта е да се демонстрира приложението на 5G в различни области от живота.

Именно новото поколение 5G мрежи е нещото, към което се насочват всички телекоми по света. Въвеждането на нови технологии и дигиталната трансформация са част от ключовите приоритети на Европейския съюз (ЕС), но и на българското правителство, посочват от Теленор.

Сред общите цели на ЕС за широколентовия достъп е през 2020 г. всяка държава членка да има поне едно населено място с пълно 5G покритие. Целта до 2025 г. е във всички градове и по главните пътни и железопътни артерии да има достъп до новите мрежи.

По думите на Джейсън Кинг високоскоростните мобилни мрежи са важна предпоставка за конкурентоспособността на световния пазар. Според него 5G мрежата ще даде възможност за създаването на нови начини за комуникация, нови бизнес модели и нови услуги.

"В България обаче сме достигнали границите на възможностите на настоящите технологии и спектър. За да продължим с развитието на мобилния пазар в страната, трябва да обединим усилия с правителството и Регулатора, и да преодолеем заедно бариерите, които стоят пред нас“, коментира той.

Подобно на други играчи от сектора у нас, Теленор също посочва, че телекомите в България са изправени пред няколко сериозни предизвикателства. На първо място се нарежда освобождаването на спектъра и ефективното му ползване, но ключово е и намаляването на цената за спектъра. Сред предизвикателствата се нарежда и облекчаването на разрешителния режим за изграждането на телекомуникационно оборудване.

От Теленор са категорични, че България продължава да се бави с освобождаването и разпределянето на честотите за 5G.

"България е единствената държава от ЕС, която не е освободила напълно спектъра за 4G в 800 MHz. Другият нискочестотен спектър – този в 700 MHz, e също частично блокиран, а той е ключов за изграждането на мобилна мрежа от пето поколение. Същото е валидно и за 3,6 GHz – свободният ресурс към момента не е достатъчен за нуждите на сектора", гласи съобщението на компанията до медиите.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти